Iraanse hackers vallen Voice of America aan

Een groep Iraanse hackers, die zichzelf het “Iraanse Cyberleger” noemt, heeft gisteren een tiental websites van The Voice of America neergehaald. Ze plaatsten er boodschappen geplaatst die de Amerikaanse betrokkenheid in het Midden-Oosten aanklagen.

Een groep Iraanse hackers, die zichzelf het “Iraanse Cyberleger” noemt, heeft gisteren een tiental websites van The Voice of America neergehaald. Ze plaatsten er boodschappen die de Amerikaanse betrokkenheid in het Midden-Oosten aanklagen.

The Voice of Amerika (VOA) het officiële mediakanaal van de Amerikaanse regering in het buitenland. De verschillende websites, radio- en televisiezenders worden gebruikt wordt om de publieke opinie in landen te beïnvloeden. De zender wordt vaak gezien als de media-arm van Amerikaanse spionagediensten.

Wie de sites als voanews.com, voanews.org en voanews.us wilde bezoeken, kreeg een beeld van een kalasjnikov en een Iraanse vlag te zien, met daarbij een Engelstalige boodschap: “We hebben bewezen dat we het kunnen.” De hackers laten weten dat de “islamitische wereld niet gelooft in de Amerikaanse trukendoos”, en ze roepen de VS op om “zich niet langer te mengen in de zaken van islamitische landen.”

Iraanse betrokkenheid


Onmiddellijk rees het vermoeden dat het niet om een initiatief gaat van enkele individuen, maar om een echte Iraanse cyberaanval. “Er zijn maar weinig hackergroepen in Iran die geen banden met de Iraanse overheid hebben”, zegt deskundige cybersecurity Jeffrey Carr op The Voice of America. “Het Iraanse Cyberleger is daar een van. Ze hebben goede know-how, het zijn geen beginnelingen”.

Het Iraanse nieuwsagentschap Fars, dat verbonden is met de overheid, verstuurde een bericht waarin de  aanval wordt bejubeld. De aanval is volgens het agentschap een vergelding voor “valse berichten” op de webistes van VOA over Iran.

Internetcampagne


De hack komt ongelegen voor de VS, kort nadat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Clinton had aangekondigd online tools te zullen regelen voor dissidenten en onlineactivisten in landen als Iran.

Clinton beloofde dat de Amerikanen er alles aan zullen doen om sociale media toegankelijk te houden voor dissidenten. Ze denkt aan een combinatie van technologie, diplomatie en beveiligde communicatielijnen, en zelfs “directe steun voor de spelers in de frontlinie.”

Vorige week lanceerde het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken twitteraccounts in het Arabisch en Perzisch. In één van de berichtjes werd Iran opgeroepen om de bevolking dezelfde rechten te geven als in Egypte. Mogelijk is de Iraanse cyberaanval een reactie op de Amerikaanse internetcampagne.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.