Irak: meer troepen, meer problemen

De VS stuurden sinds begin dit jaar twintigduizend extra manschappen naar Bagdad en de even woelige provincies Diyala en al-Anbar. Daarmee bedraagt het totale aantal Amerikaanse soldaten in Irak nu 169.000, het hoogste aantal sinds het begin van de bezetting. Het opdrijven van de troepensterkte veroorzaakt volgens de lokale bewoners vooral nieuwe problemen.
Baquba, de roerige hoofdstad van de provincie Diyala, ging lang gebukt onder geweld en administratieve chaos, tot de Amerikaanse troepen de stad overnamen. “Al mijn buren waren aanvankelijk erg blij met hun komst,” vertelt Jabbar Kadhim, een lokale kruidenier. “We hadden geen vertrouwen in de Irakese overheid.”
De veiligheidssituatie lijkt inderdaad verbeterd. “Maar er is geen normaal leven meer mogelijk met zoveel Amerikaanse soldaten,” zegt politiek analist Bashir Mutasher. “Mensen mogen zich enkel in de hoofdstraat verplaatsen, en die staat vol checkpoints. Alle andere straten zijn afgesloten. Elk voertuig wordt aan elk checkpoint gecontroleerd en daardoor is er bijna geen verkeer mogelijk. Daarom zijn veel mensen verplicht te voet naar hun werk te gaan.”
Voor de drie bruggen die de twee delen van Baquba verbinden, geldt hetzelfde. “Twee van de drie bruggen worden gebruikt door het Amerikaanse leger,” vertelt Sadeq Hazber, een 44-jarige onderwijzer. “Alle andere mensen moeten over die ene brug, dus je doet er al snel een uur over om aan de andere kant te geraken.”
“We kunnen ons niet verplaatsen, we raken niet op ons werk,” vertelt Tariq Bidaa, een lokale elektricien. “We zijn al meer dan een maand verplicht om thuis te blijven. Mijn gezin had allerlei zaken nodig, maar er was geen geld.”
De bevolking wacht bovendien met schrik op de dag dat de Amerikaanse troepen zich terugtrekken. “We voelden ons veiliger toen de Amerikaanse troepen kwamen, maar we weten, en de Amerikanen weten dat ook, dat de milities terugkomen van zodra de troepen zich terugtrekken,” vertelt een inwoner die anoniem wil blijven.
Veel inwoners verdenken de troepen ervan dat ze in het geheim de opstandelingen steunen om zo hun eigen aanwezigheid te rechtvaardigen. “Ze zorgen ervoor dat milities de stad vernielen, en dan komen ze om tegen de milities te vechten,” vertelt Mudhafer Razaq, die zijn handelszaak over kop zag gaan. Verschillende getuigen hebben het over incidenten tussen militieleden en burgers, terwijl Amerikaanse helikopters rondcirkelen en niet ingrijpen. “Ik passeerde langs een vals checkpoint dat door een militie was opgericht. De strijders hadden hun gezichten verborgen en droegen wapens. Ik zag een helikopter over hun hoofden heen vliegen. Is het zo moeilijk voor de piloot om ze te zien? Iedereen weet dat de milities op de een of andere manier gesteund worden door de coalitietroepen.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.