Irakezen in opperste verwarring over verkiezingen

Met nog een paar dagen te gaan tot de verkiezingen in Irak, weten veel Irakezen nog steeds niet hoe ze moeten stemmen, waar de stembureaus zijn en welke kandidaten ze kunnen kiezen. De enige zekerheid die er lijkt te zijn, is dat de verkiezingen gewelddadig zullen verlopen.

Gisteren (woensdag) vielen acht doden door aanslagen met autobommen. Dinsdag werd de sjiitische rechter Qais Hashim al-Shammari doodgeschoten bij het verlaten van zijn huis in het oosten van Bagdad. Tenminste zes Amerikaanse militairen werden deze week vermoord in Bagdad en maandag ontplofte een autobom bij het hoofdkwartier van interim-premier Iyad Allawi. Die aanslag kostte tenminste vijf mensen, waaronder vier politiefunctionarissen, het leven.

Uit veiligheidsoverwegingen is nog steeds niet bekend gemaakt waar de stembureaus zijn en welke kandidaten op de kieslijst staan. Het lijkt er nu op dat in schoolgebouwen gestemd moet worden, want veel scholen in Bagdad zijn inmiddels gebarricadeerd met zandzakken, betonblokken en prikkeldraad.

Ik heb me nog nooit zo onveilig gevoeld in mijn eigen huis, zegt Hashim al-Obeidy, een gepensioneerde technicus. Het schoolgebouw naast zijn huis wordt ingericht als stembureau. Amerikaanse militairen hebben barrières opgeworpen rond de school. Ik ben bang dat mortieren mijn huis zullen raken als de school wordt aangevallen. De schoolmuren zijn al beschadigd. Onze scholen hebben al zoveel te lijden gehad onder de oorlog. Er is nog niets herbouwd, en nu wordt er waarschijnlijk nog meer vernield, zegt hij.

Veel Irakezen beschouwen de verkiezingen nog steeds als onwettig. Shawket Daoud, een IT’er in dienst van de overheid, zegt dat onzekerheid over stemhokjes en de angst voor geweld niet de enige problemen zijn. Waarom zou je gaan stemmen, als je niet eens weet welke kandidaten er zijn?

Meer dan 7.000 kandidaten op de kieslijsten hebben aangegeven anoniem te willen blijven tot de verkiezingsdag. Minimaal acht politieke leiders waarvan verondersteld werd dat ze kandidaat waren, zijn vermoord. Veel anderen worden met de dood bedreigd.

Irakezen die wel stemmen, doen dat soms om vreemde redenen. Ik ga stemmen omdat ik me niet kan veroorloven dat mijn voedselrantsoen verminderd wordt, zegt Amin Hajar (52), een garagehouder uit Bagdad. Het gerucht gaat dat ons rantsoen wordt stopgezet als we niet gaan stemmen. Als dat gebeurt, dan is er geen eten meer voor mijn gezin.

Toen Hajar onlangs zijn maandelijkse voedselrantsoen ophaalde, moest hij een ontvangstbewijs ondertekenen voor zijn inschrijving in het kiesregister. Hij gelooft dat de regering dat formulier gebruikt om te controleren of hij gestemd heeft. Dat gerucht doet inmiddels in heel Bagdad de ronde, hoewel er geen enkele aanwijzing is dat het op waarheid berust.

Abu Sabah, eigenaar van een groentestalletje, zegt dat hij gewoon niet weet wat hij met de verkiezingen aan moet. Hij heeft het gevoel dat ze te snel komen. Een lijst met meer dan tachtig coalities van politieke partijen en veelal anonieme kandidaten, is zinloos, vindt hij. (JS/MM)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.