Iran verdwijnt van Israëlische radar

Aan de vooravond van de verkiezingen in Israël zijn de Iraanse nucleaire plannen daar bijna helemaal van de radar verdwenen.

  • IPS/Pierre Kochlender Tijdens het televisieoptreden waarmee premier Benjamin Netanyahu zijn campagne startte, vermeldde hij Iran maar één keer, en dan nog niet eens rechtstreeks. IPS/Pierre Kochlender

Deze maand nog zouden Iran en de grootmachten (de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad en Duitsland) elkaar moeten spreken over de nucleaire plannen van Iran. De vorige gesprekken vond plaats in juni in Moskou.

Iran eist het recht op uranium te verrijken, de grootmachten willen van de Iran de verzekering dat het geen kernwapens maakt.

Het Amerikaanse Instituut voor Wetenschap en Internationale Veiligheid stelde begin vorige week dat Iran tegen 2014 minstens één kernbom kan maken. Woensdag hield het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) gesprekken met Iran over Parchin, de militaire basis waar tests in verband met kernwapens zouden hebben plaatsgevonden.

Geen duimbreed toegeven

Maar Israël, dat morgen naar de stembus trekt, ligt er niet wakker van. De grote kandidaten verwijzen nauwelijks naar de nucleaire plannen van Iran.

Premier Benjamin Netanyahu mag het dan wel zijn grootste prestatie vinden dat hij Iran geen duimbreed heeft toegegeven, door met oorlog te dreigen – alleen maar bluf, volgens zijn tegenstanders – heeft hij oorlog voorkomen, zegt hij. Maar tijdens het televisieoptreden waarmee zijn campagne startte, vermeldde hij Iran maar één keer, en dan nog niet eens rechtstreeks.

Zijn campagne focust op de versteviging van de Israëlische defensie, met vooral het antiraketsysteem, de muur aan de Egyptische grens en de versterking aan de Syrische Golanhoogte. Slogans en valse debatten over vrede en oorlog – vooral over oorlog tegen Iran – leiden in dat verband nergens toe.

Voorzichtige Netanyahu

Met vuur spelen en met unilaterale militaire actie tegen Iran dreigen ligt ook niet echt in de lijn van de voorzichtige Netanyahu. Om te beginnen legt de Amerikaanse president Barack Obama vandaag de eed af, net aan de vooravond van Netanyahu’s mogelijke herverkiezing. Netanyahu heeft geen zin dat feest, en straks dat van hemzelf, te verstoren.

Dat Chuck Hagel de nieuwe Amerikaanse minister van Defensie wordt, zal de meningsverschillen met Washington er niet kleiner op maken, maar Netanyahu heeft niet de gewoonte Obama openlijk uit te dagen. Als Hagel in het te zware defensiebudget moet gaan snoeien, kan Netanyahu alleen maar hopen dat de militaire steun aan Israël gespaard blijft.

Ondertussen zal hij de gesprekken tussen Iran en de grootmachten een kans blijven geven. Mocht er geen diplomatieke doorbraak komen, dan rekent hij erop om tegen de lente samen met Obama een strategie ten aanzien van Iran uit te werken, om zo zelf geen strategie te moeten formuleren.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.