Irrigatie geeft Malawische boer voedselzekerheid

Wyson Chandanga, een kleine boer uit het noordelijke district Mzimba in Malawi, maakt zich dit jaar niet druk om de vraag of er wel genoeg regen valt en of die regen wel op het juiste moment komt. Een nieuw irrigatiesysteem geeft hem zekerheid.
De economie van Malawi drijft grotendeels op de landbouw. De opbrengsten uit de sector zijn in grote mate afhankelijk van de regenval. Het land haalt 70 procent van zijn buitenlandse inkomsten uit de landbouwproductie en 85 procent van de bevolking is van dezelfde sector afhankelijk voor zijn levensonderhoud.
Ongunstige weersomstandigheden, inclusief de grillige regenval waar het land de laatste jaren last van had, brachten ook iets positiefs mee, zegt Chandanga. Het leidde tot een zoektocht naar manieren om minder afhankelijk te worden van de regenval.
Malawi maakte recent drie langdurige droogteperiodes mee: in 1991, 2000 en 2005. Het land kreeg ook te maken met grote overstromingen. Vorig jaar werd de oogst in de helft van de 28 districten in Malawi vrijwel volledig vernietigd door overstromingen.
Irrigatie
Chandanga, die er na een dag werken op zijn land moe en vuil maar tevreden uitziet, zegt dat hij beter kan boeren nu hij zijn land kan irrigeren. “Ik kan nu twee keer per jaar maïs verbouwen, ook in het droge seizoen. Toen ik nog afhankelijk was van de regenval, kon dat maar één keer per jaar. De opbrengst was niet eens genoeg voor mijn gezin.”
Chandanga is een van de 29.000 boeren die met hulp van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) probeert zijn productie te verhogen. Dit gebeurt door de aanleg van kleinschalige systemen voor irrigatie en wateropslag in het noorden van Malawi.
De boeren krijgen trainingen om hun voedselzekerheid te verhogen, hun inkomstenbronnen beter te spreiden, ziekten door vervuild water te voorkomen, gezond te eten en natuurlijke hulpbronnen te beschermen, zegt voorlichter Muwuso Chawinga van de FAO.
Bij zeven van de tien huishoudens in Malawi is het eten doorgaans op voordat het oogstseizoen is begonnen, zegt Chawinga. Dat komt vooral door droogte en overstromingen. “Daarom is het van groot belang dat gewassen in alle seizoenen verbouwd kunnen worden.”
Het irrigatieprogramma begon in januari van dit jaar en lijkt nu al vruchten af te werpen waar het gaat om de diversificatie van gewassen. In Malawi wordt vooral maïs verbouwd, het hoofdbestanddeel van het dagelijkse menu. Chandanga verbouwt nu ook aardappelen, bonen en rijst.
Groene gordel
Masuzgo Jere, die net als Chandanga een klein stuk geïrrigeerd land heeft, zegt dat zij dit jaar al genoeg maïs geoogst heeft voor haar vijf gezinsleden. De boeren die zonder irrigatie werken, moeten hun maïs nog planten. Zij wachten op regen.
De boeren die meedoen aan het irritatieproject, krijgen pompen en buizen om water te kunnen oppompen uit kanalen en rivieren in de buurt. Ook de kinderen krijgen landbouwonderwijs om de duurzaamheid van de irrigatieprojecten te verzekeren.
Malawi irrigeert 72.000 hectare van de 400.000 hectare irrigeerbaar land, volgens de regering. President Bingu wa Mutharika, die ook minister van Landbouw is, zei in augustus tijdens een persconferentie dat hij een “groene gordel” wil creëren bij het Meer van Malawi. Dat is het op acht na grootste zoetwatermeer in de wereld.
Boeren krijgen hulp van de overheid bij het opzetten van irrigatieprojecten langs het meer. Het budget voor 2008/2009 voor het ministerie van Irrigatie en Waterontwikkeling is daarvoor met 50 procent verhoogd tot 39 miljoen euro.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.