Islamistische groepering Hizb Ut-Tahrir ronselt vrouwen

Een rechtbank in de Oezbeekse hoofdstad Tasjkent heeft deze week zeven vrouwen schuldig bevonden omdat ze lid zouden zijn van de verboden islamistische organisatie Hizb Ut-Tahrir. De Centraal-Aziatische groepering, die pleit voor het oprichten van een nieuw kalifaat, krijgt steeds meer aanhang onder vrouwen.
De Hizb Ut-Tahrir, wat Partij van de Vrijheid betekent, is een niet-gewelddadige islamistische beweging die met name sterk staat in de Ferghana Vallei. Deze regio strekt zich uit over de landen Oezbekistan, Kirgizstan en Tadzjikistan. De Hizb ijvert als clandestiene politieke partij voor een vereniging van de soennitische moslimlanden in een islamitische eenheidsstaat of kalifaat.

Geweldloos extremisme


In de Centraal-Aziatische landen wordt de Hizb aanzien als een extremistische groepering die het huidige bestuur en de stabiliteit in de regio wil omverwerpen. Deel uitmaken van de ‘terroristische’ groep is dan ook bij wet strafbaar. De afgelopen decennia zouden honderden Hizb-sympathisanten gearresteerd, gefolterd en gevangen genomen zijn in Oezbekistan en Tadzjikistan. Amnesty International klaagt de houding van de Centraal-Aziatische regeringen ten aanzien van Hizb-aanhangers aan. Een aantal van hen zou na een oneerlijk proces zelfs ter dood zijn veroordeeld, aldus Amnesty International.
De Hizb Ut-Tahrir maakt, in tegenstelling tot andere islam-extremisten in het gebied, geen gebruik van geweld om haar boodschap duidelijk te maken, maar zoekt heil in pamfletten en boeken. Sinds de aanslagen van 11 september is de illegale organisatie zich wel harder gaan uitspreken over de rol van Amerika in de internationale politiek. In de pamfletten verschijnen geregeld anti-Amerikaanse slogans en wordt zelfs opgeroepen tot een jihad tegen het land.
De Verenigde Staten die hard hun best doen om Oezbekistan en zijn buurlanden tot blijvende bondgenoten te maken, hebben Hizb Ut-Tahrir nog niet op hun lijst van terroristische groeperingen gezet.

Hizb Ut-Tahrir richt zich op vrouwen


Recentelijk zou de Hizb steeds meer vrouwen aantrekken die de clandestiene partij steunen of die zich politiek actief inzetten binnen de groep.
“De meeste vrouwen die nu politiek actief zijn geworden bij de Hizb, hebben gezien hoe hun echtgenoten, broers of vaders veroordeeld werden voor lidmaatschap van de groepering,” zegt Ikbal Mirsaidov van het Presidentieel Centrum voor Internationale Strategische Studies in Kirgizstan. “Zij nemen uit protest tegen het onrechtmatige gevangenschap van hun familieleden de scepter over en dalen af in de ondergrondse politiek.”
De Hizb-groepering doet zelf ook veel moeite om vrouwen te ronselen. De Ferghana Vallei is een erg arm gebied, waardoor veel mannen in Rusland als seizoensarbeider aan de slag gaan. Vrouwen blijven alleen achter in een economisch en sociaal onzekere positie. Daar speelt Hizb Ut-Tahrir op in. Dankzij financiële steun uit het buitenland, heeft de groepering fondsen ter beschikking waarmee ze de armoedige situatie van de vrouwen kunnen opkrikken en ook meteen hun sympathie verkrijgen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.