Islamitische partij onder vuur - analyse

Na de terroristische aanslagen in Cassablanca, regent het beschuldigingen aan het adres van de Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (PJD). Marokko’s enige legale islamitische partij zou de jeugd aanzetten tot extremisme. Analisten waarschuwen dat de haatcampagne de gematigde partij kan radicaliseren en Marokko de weg van Algerije op sturen.




Van betrokkenheid bij de aanslagen in Casablanca van 16 mei wordt ze door de autoriteiten niet beschuldigd. Zelf noemt de PJD, de islamitische Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling met 42 van de 325 zitjes in het Marokkaanse parlement, de aanslagen misdadig, en tegen de regels van de islam. PJD-leden hielden een demonstratie in de hoofdstad Rabat om de aanslagen te veroordelen. Dat neemt niet weg dat de partij zwaar onder vuur ligt.

Alle islamitische organisaties, ook de PJD, moeten ontbonden en verboden worden, vindt Mohamed Lachgar, lid de overheidsgezinde socialistische USFP. Na de aanslagen in Casablanca hebben deze extremisten geen recht om van ons democratisch systeem te profiteren. De onafhankelijke Marokkaanse krant Al-Ahdat Al-Maghribya beschuldigde PJD-leiders ervan geld uit het buitenland te ontvangen. En alle 48 Marokkaanse politieke partijen, vakbonden en middenveldorganisaties hebben zich verzet tegen deelname van PJD aan de nationale betoging afgelopen zondag. Meer dan een miljoen mensen gingen toen op straat om de aanslagen te veroordelen. De deelname van de extremisten zou hen geloofwaardigheid als vredestichters gegeven hebben, terwijl ze aansporen tot geweld, discriminatie en haat, zegt Najat Ikhich, voorzitter van het Verenigd Front tegen Terrorisme (FUT) dat de dag na de aanslagen in Casablanca werd opgericht. Het beleid van de PJD zette de jeugd aan om deze aanslagen uit te voeren.

Dit zijn ongefundeerde leugens, reageert assistent-secretaris-generaal van de PJD Saad Eddine Othmani. Groeperingen die afhangen van de overheid gebruiken de terroristische aanslagen als een wapen tegen de groeiende invloed en steun die de PJD geniet van de bevolking.

PJD is de op twee na grootste politieke partij van het land. De partij ontstond in 1997 door een fusie tussen de Democratische MPDC and the gematigde islamitische Islah and Tajdid (Hervorming en Vernieuwing) Vereniging. De fusie kwam er op aanbevelen van de overheid en diende om controle te krijgen over het groeiende islamisme in Marokko, vooral onder leden van de MPDC.

PJD-kopstuk Othmani stelt dat de haatcampagne wordt gebruikt voor verkiezingsdoeleinden. In september zijn er in Marokko gemeenteraadsverkiezingen. De nationale verkiezingen van vorig jaar toonden dat de PJD een politieke partij is om rekening mee te houden, en de verouderde en hulpeloze partijen vrezen een overwinning van onze partij in de gemeenteraadsverkiezingen. aldus Othmani.

Met hun aanvallen op de PJD en de islam lopen seculiere organisaties het risico Marokko de weg van Algerije op te sturen, waarschuwt profesoor Ahmed Chafiri, een socioloog aan de universiteit van Rabat. Toen het nu buiten de wet gestelde Islamitische Bevrijdingsfront zich in 1992 opmaakte voor een totale verkiezingsoverwinning, laste de Algerijnse overheid de verkiezingen af. De beslissing stortte Algerije in een spiraal van geweld die duizenden doden eiste. Een redelijke en efficiënte manier om met de zaak om te gaan zou zijn om gematigde islamitische organisaties als de PJD te betrekken bij de strijd tegen terrorisme, vindt Chafiri.

Ook Mohamed Toza, een deskundige op gebied van islamitische bewegingen, zegt dat de irrationele campagne tegen de PJD deze gematigde partij naar radicalisering kan drijven. Dit zal het probleem niet oplossen. Het betekent enkel olie op het vuur, aldus Toza. Economische en sociale uitsluiting zijn genoemd als reden voor de aanslagen in Casablanca. Nu kan religieuze uitsluiting een vruchtbare bodem creëren voor terrorisme.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.