Israël helpt bij jacht op Indiase Robin Hood

Ruim veertig jaar wist hij uit handen van de Indiase politie te blijven. De boef Veerappan was al die jaren heer en meester in de jungle van Zuid-India. Maar aan zijn heerschappij komt misschien binnenkort een einde, met behulp van geavanceerde opsporingsapparatuur uit Israël.



Israëlische deskundigen waren onlangs in India op uitnodiging van de regering van deelstaat Karnataka. India wil graag gebruik maken van de Israëlische expertise om een einde te maken aan de jacht op Veerappan. De Indiër, die 130 mensen vermoord zou hebben en 2000 olifanten doodde voor hun slagtanden, groeide in India uit tot een levende legende. Hij wordt vooral door de Tamil-minderheid in Karnataka op handen gedragen. Voor hen is hij een moderne Robin Hood. Veerappan trok op 14-jarige leeftijd de bossen in om te jagen op wilde olifanten. Later verdiende hij miljoenen dollars met de illegale kap van sandelhoutbomen.

Over de Israëlische inbreng wordt in India bijzonder geheimzinnig gedaan, maar vanuit Jeruzalem werd het nieuws toch bekend in de staten Karnataka en Tamil Nadu. Anonieme bronnen in India zeggen dat Israël bereid is geavanceerde apparatuur te verstrekken waarmee Veerappan opgespoord kan worden. Het zou onder meer gaan om satellietapparatuur, nachtkijkers, wapens en communicatieapparatuur. Die instrumenten worden door Israël ingezet bij de opsporing van militante Palestijnse leiders. De regerende nationalistische hindoepartij BJP heeft goede banden met Israël. Er zijn zelfs besprekingen over wapenleveringen gaande, ondanks het feit dat India jarenlang de Palestijnse zaak gesteund heeft.

Veerappan, die nu achter in de vijftig is, leidde ooit een bende van ongeveer 150 man. Die groep is nu gereduceerd tot drie man. Zij houden zich schuil in een dichtbegroeid bosgebied van ongeveer 20.000 vierkante kilometer, dat zich uitstrekt over de staten Kerala, Karnataka en Tamil Nadu. De laatste twee staten hebben de afgelopen tien jaar 1.500 man ingezet om Veerappan te pakken te krijgen. Een paar maal werden de nationale elitetroepen en paramilitaire eenheden tevergeefs de bush in gestuurd om de schurk op te sporen. De jacht op Veerappan kost beide staten jaarlijks 3 miljoen euro. Beide staten liggen onderling in de clinch over de vraag hoe Veerappan op te sporen.

Minister Minu Hoda van Tamil Nadu zegt dat het bijna onmogelijk is om de bandiet te pakken zolang hij steun krijgt van de lokale bevolking. Zelfs de machtige Verenigde Staten hebben Osama Bin Laden nog niet kunnen opsporen, omdat hij gesteund wordt door de bevolking. Dat ze Saddam Hoessein wel gepakt hebben, komt omdat hij verraden werd door mensen in zijn omgeving. Het opsporingsteam in Tamil Nadu probeert nu eerst het vertrouwen te winnen van de bevolking in en rond de bossen. Veerappan zou dorpsbewoners die hem steunen rijk belonen, maar degenen die hem tegenwerken worden zonder medelijden vermoord.

Volgens sommigen zou Veerappan bereid zijn zich over te geven als gegarandeerd wordt dat hij netjes behandeld wordt en dat hij niet wordt opgesloten tussen gewone criminelen. Toen in 1997 de oppositiepartij DMK aan de macht was, heeft Veerappan amnestie gevraagd. Dat verzoek riep hevige kritiek op, wat de DMK er uiteindelijk van weerhield er op in te gaan.

Veerappan haalde in 2000 het wereldnieuws toen hij de populaire acteur Rajkumar ontvoerde en 108 dagen gegijzeld hield. De filmster werd ongedeerd vrijgelaten, maar daarvoor zou een aanzienlijke som geld betaald zijn. In december 2002 ontvoerde Veerappan de bekende politicus Nagappa uit Karnataka. Hij werd een maand later doorzeefd met kogels tijdens een klunzig uitgevoerde bevrijdingspoging door de politie van Tamil Nadu. Het incident zorgde ervoor dat het geruzie tussen beide staten nog hoger opliep.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.