Israël vertelt bevolking niet hele waarheid over Iraanse raketten

De Israëlische bevolking ligt niet wakker van een eventuele aanval op Iran, maar een wraakactie van dat land is veel destructiever dan de regering-Netanyahu doet voorkomen, vinden deskundigen.

  • Reuters / Stringer Een Iraans oorlogsschip vuurt een nieuwe middellange afstandsraket af tijdens de Velayat-90 War Games in de zee van Oman. Reuters / Stringer

De nauwkeurigheid van Iraanse raketten is tegenwoordig niet meer een paar kilometer, maar een paar meter. En dat is “slecht nieuws” voor Israël, zegt Uzi Rubin, hoofd van het Israëlische antiraketsysteem in de jaren negentig, in een interview. Iran zou volgens hem economische doelen kunnen uitschakelen. “Ik vraag mijn militaire vrienden wat ze ervan vinden om oorlog te voeren zonder elektriciteit.” De mogelijkheid om overheidsgebouwen uit te schakelen is misschien nog wel ernstiger: “Als de regering instort, wordt het voor het leger wel heel moeilijk.”

Geruststellend

De regering-Netanyahu vertelt de bevolking al enige tijd dat een tegenaanval van Iran, wanneer Israël het land zou aanvallen, niet gevaarlijk hoeft te zijn. Met die geruststellende gedachte lijkt de regering in elk geval te hebben bereikt dat de publieke opinie niet al te bezorgd is.

“Mensen liggen er niet wakker van”, zegt Yossi Alpher, oud-directeur van een strategische denktank op de Universiteit van Tel Aviv. “Het publiek is er niet zo mee bezig als met de zelfmoordterroristen een decennium geleden. De scenario’s zijn vaag.”

“Er is geen oorlogsmentaliteit, zegt Aluf Benn, hoofdredacteur van Haaretz, in een interview. “Al kan dat in een keer veranderen.” Een van de oorzaken is de officiële visie dat Iran “heel beperkt” kan terugslaan, denkt ook Benn.

Maar de Iraanse raketten worden alsmaar beter, denkt Rubin. Hij is bezorgd dat Teheran in de toekomst precieze doelen kan treffen, zoals luchtbases, die maar op een paar plaatsen geconcentreerd zijn. Bovendien zijn de raketsystemen van Iran mobiel, en dus niet bij een eerste aanval uit te schakelen.

Arrow 3

Het antiraketsysteem Arrow, dat Israël gebruikt, zou volgens testen 80 procent van de raketten in de lucht kunnen onderscheppen. In 2009 begon Israël met de Verenigde Staten aan een beter systeem, de Reshef (flits), oftewel de Arrow 3, dat raketten buiten de dampkring onderschept, verder van Israëlisch grondgebied vandaan, en bovendien kan onderscheiden of een raket echt is of nep. Volgens officiële gegevens duurt het echter nog minstens drie jaar voordat het operationeel is, en het is nog niet getest op raketten.

Iran heeft intussen zo’n 450 raketten die Israël kunnen bereiken, blijkt uit uitgelekte informatie van het Israëlische leger en westerse inlichtingendiensten. De helft daarvan heeft een grote nauwkeurigheid. Zelfs indien het Arrowsysteem 80 procent onderschept, kunnen Israëlische steden door tenminste honderd raketten worden geraakt.

Raketaanvallen van Hezbollah en uit Gaza hebben de laatste jaren weinig slachtoffers veroorzaakt. Dat was ook weer de boodschap van het leger na de actie tegen gewapende groepen in Gaza, eerder deze maand. Een columnist van Haaretz, Zvi Barel, speculeerde er onlangs op dat de hele escalatie in Gaza zelfs was bedoeld om te laten zien dat Israël veilig is voor raketten. Dit heeft echter niets te maken met Iraanse raketten, zegt hij, en zegt ook niets over de effectiviteit van een Arrow 3-systeem dat nog amper is getest.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.