Israëli's hebben problemen met Nobelprijswinnaars

De Nobelprijs voor Barack Obama was een schok voor veel Israëli’s, maar ze keken nog meer op van de commentaren van hun landgenote Ada Yonath, één van de winnaars van de Nobelprijs chemie. Yonath vindt dat alle Palestijnse gevangenen moeten vrijkomen.
Yonath werd samen met de Amerikanen Venkatraman Ramakrishnan en Thomas Steitz bekroond voor hun onderzoek naar het ribosoom - een celonderdeel dat een belangrijke rol speelt bij de opbouw van eiwitten. Maar toen de Israëlische legerradio haar zaterdag om een reactie vroeg bij de Nobelprijs voor de Vrede voor de Amerikaanse president Barack Obama, pakte Yonath uit met haar eigen ideeën over het vredesproces.
Volgens Yonath moet Israël zorgen voor “een verandering in het status quo. Alle Palestijnse gevangenen moeten naar Palestina worden teruggestuurd, of er nu een overeenkomst over gevangenenruil is of niet. Ik begrijp niet waarom we ze in Israël opsluiten.”

Wanhoop


De publieke opinie in Israël wordt momenteel veel minder beheerst door de perspectieven van het vredesproces dan door het lot van Gilad Shalit. Die Israëlische soldaat werd drie jaar geleden ontvoerd door Palestijnse militanten, en de vraag die Israël bezighoudt is of er een gevangenenruil zit aan te komen waardoor hij kan vrijkomen.
Yonath vindt dat Israël zich beter wat meer op de verzuchtingen van de Palestijnen richt. “Veel Palestijnen hebben geen hoop, en die uitzichtloosheid zet hen aan om de kans te grijpen om de perspectieven voor hun leven na de dood te verbeteren (door zelfmoordaanslagen te plegen).”

Ergernis


De meeste andere prominente Israëli’s bleven op de vlakte, al sijpelde hier en daar toch ergernis door. “Het is erg vreemd dat Obama het pleit heeft gewonnen”, reageerde Reuven Rivlin, de voorzitter van de Knesset, het Israëlische parlement. Volgens Rivlin is het nu “erg waarschijnlijk dat hij (Obama) de Israëli’s zal dwingen een vredesakkoord te sluiten”.
In Palestina klinkt vooral Hamas, de militante islamistische beweging die de Gazastrook controleert, sceptisch. “Obama moet nog veel werk verzetten vooraleer hij kan gelauwerd worden”, oordeelde Sami Abu Zuhri, een van de leiders van de beweging. “Hij heeft alleen beloftes gedaan en niets substantieels bijgedragen tot de wereldvrede. En hij heeft ook niets gedaan voor de Arabische zaak of het lot van de moslims in de wereld.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.