Jaaroverzicht 2007: januari

In Nairobi vindt het eerste Wereld Sociaal Forum plaats op Afrikaanse bodem. De wereld verwelkomt het nieuwe jaar met nog een primeur: voor het eerst wonen evenveel mensen in de stad als op het platteland.
  • Lies Dewallef De straten van Ha Lies Dewallef
  • Dit jaar bereikt de mensheid het punt waarop evenveel mensen in de stad als op het platteland wonen. De toekomst van de armoedebestrijding ligt in de stad.
  • De economie in Latijns-Amerika boert goed, zelfs de armoede neemt af. Latijns-Amerikaanse politici, academici en zakenlui zijn ronduit optimistisch over de economische toekomst van het subcontinent. Ze hebben hoge verwachtingen over de relatie met China.
  • Eind januari vindt in Nairobi het Wereld Sociaal Forum plaats. Het eerste WSF op Afrikaanse bodem lokte gemengde reacties uit.

Quote: Het zijn de armen die sterven


‘Wat deze oorlog verschillend maakt van de Vietnamoorlog, is het feit dat we ten tijde van Vietnam nog dienstplicht hadden, terwijl het nu om een professioneel leger gaat en mensen vrijwillig naar Irak gaan. Dat betekent dat veel meer armen deelnemen aan de oorlog, want het leger belooft hen de mogelijkheid om te studeren. Wie geld heeft, komt al helemaal niet meer terecht in het leger. Het zijn de armen die sterven in Irak.’ (Toni Morrison in MO*magazine)

Dossier



    Een hele jaargang lang ging MO* op zoek gaan naar instrumenten en wegen om de milieucrisis het hoofd te bieden, naar nieuwe visies en bouwstenen voor een duurzame toekomst. Professor Joan Martínez-Alier, een van de grondleggers van de ecologische economie, bijt de spits af en praat over het verdelen van de taart, de nadelen van groene belastingen en de onbetaalde kosten.

    Wereldblog: Kiro


    Lies Dewallef werkte gedurende negen maanden als vrijwilliger voor Broederlijk Delen in Haïti. Ze was actief op het nationaal secretariaat van de Kiro, één van de grootste jeugdbewegingen van het land, en beet de spits af op het Wereldblog van MO.be

    Nieuws


    • 7 januari: De Mapuches, de grootste inheemse groep in Chili, kijken uit naar de dialoog die de regering in Santiago wil beginnen over hun eisen. Zelfbeschikking, participatie, landrechten en erkenning van hun rechten en noden op het vlak van gezondheidszorg, onderwijs en economische ontwikkeling staan daarin centraal.
    • 11 januari: Nog geen twee weken na zijn benoeming als nieuwe baas van de Verenigde Naties ligt Ban Ki-moon al onder vuur vanwege zijn benoemingenbeleid. De kritiek komt van maatschappelijke organisaties die nauw samenwerken met de VN.
    • 18 januari: De regering-Bush besteedt een slordige dertig miljoen dollar per dag aan militaire operaties in Irak, maar voorziet voor heel 2007 maar twintig miljard dollar voor Iraakse humanitaire hulp. Sinds 2003 erkende het land amper 466 Iraakse vluchtelingen.

    Cultuur: Subiu viert feest


    De inwoners van het Roemeense stadje Sibiu hadden met nieuwjaar extra reden tot feesten. Roemenië is sinds 1 januari 2007 lid van de Europese Unie en Sibiu is samen met Luxemburg cultuurhoofdstad van Europa. De twee steden hebben meer met elkaar gemeen dan je op het eerste zicht zou denken.

    Maak MO* mee mogelijk.

    Word proMO* net als 2795   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

    Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

    Met de steun van

     2795  

    Onze leden

    11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
    MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
     UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

    © Wereldmediahuis vzw — 2024.

    De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.