Japan lanceert Engelstalige nieuwszender

Japan wil zijn eigen verhaal vertellen aan de wereld. Het land lanceerde vandaag (2 februari) een Engelstalige nieuwszender die de klok rond uitzendt, NHK World TV.
Japan behoort nu tot het kransje niet-Angelsaksische landen dat over een Engelstalige zender beschikt die het nieuws dag en nacht op de voet volgt. De andere landen zijn India (met verscheidene zenders), Rusland (Russia Today), China (China Central TV) en Qatar (Al Jazeera).

110 miljoen huiskamers


NHK World TV wordt gemaakt door Japan International Broadcasting (JIB), een bedrijf dat vorig jaar werd opgericht met  kapitaal van de Japanse openbare zender NHK en de privésector (onder meer van commerciële televisiezenders en handels- en IT-bedrijven). De zender is nu al te bekijken in 70 landen en wil tegen maart in 110 miljoen huiskamers in Noord-Amerika, Europa, het Midden-Oosten en Azië te ontvangen zijn. Behalve nieuws over Japan en Azië brengt NHK programma’s over politiek, economie en populaire cultuur. Er zijn plannen om de zender ook in het Arabisch, Chinees, Frans en Spaans aan te bieden via het internet.
“Dit kanaal moet Japans uitstalraam voor de wereld worden”, zegt Hatsuhisa Takashima, CEO en voorzitter van JIB. De relatie tussen Japan en de rest van de wereld kan beter, vindt hij. “De mensen op dit eiland beschikken over weinig energiebronnen, grondstoffen en voedselproductie om in hun levensonderhoud te voorzien.” Bij de Japanse leiders overheerst het gevoel dat de westerse media te weinig over hun land berichten, behalve in uitzonderlijke omstandigheden. Als het Westen aandacht heeft voor Azië, dan gaat die vaak naar China en beide Korea’s. The Los Angeles Times heeft bijvoorbeeld niet langer een correspondent in Tokio maar bericht nu vanuit Seoul.

Misverstanden


Takashima wil van NHK TV geen propagandazender maken maar hoopt dat het “de misverstanden die door de buitenlandse media veroorzaakt zijn, vermindert en corrigeert.” “Buitenlanders beschrijven Japan vaak als een land van onzichtbare mensen zonder duidelijke uitdrukking op hun gezicht”, stelt ook Yoshi Imai, vicevoorzitter van NHK. “Dat klopt enigszins, deels doordat ze hun vreemde talen niet vlot spreken, en deels door hun cultuur, die het openlijke spreken niet aanmoedigt.”
NHK spiegelt zich aan Al Jazeera maar Jeffrey Kingston van de Amerikaanse Temple University in Tokio denkt niet dat er een gelijkaardige niche is voor Aziatisch nieuws. Bovendien is NHK te log, vindt hij. “NHK wordt meer als een bureaucratie dan als een mediabedrijf geleid. Het heeft geen neus voor opvallende nieuwsverhalen.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.