Japan vindt aanhang voor walvisvangst

Laos – een Zuidoost-Aziatisch land zonder toegang tot de oceaan – wordt op vraag van Japan lid van het Internationaal Walvis Comité. Over twee weken wordt de jaarlijkse IWC-bijeenkomst in Alaska gehouden, waar Japan vermoedelijk zijn campagne voor commerciële walvisvangst zal voortzetten.
Het IWC werd in 1946 opgericht om de jacht op walvissen te reguleren. Het is wereldwijd bekend voor het 20 jaar oude verbod op commerciële vangst. Het verbod kwam er toen de walvispopulatie gedecimeerd was doordat decennialang onbeperkt op de reusachtige zeezoogdieren gejaagd werd.

Door de mazen van het net


Ondanks het verbod maken landen zoals Japan, IJsland en Noorwegen gretig gebruik van achterpoortjes om jaarlijks tot 2000 walvissen te doden. De Japanse walvisjacht gebeurt onder het mom van wetenschappelijk onderzoek.
Tot voor kort telde het IWC wereldwijd 74 leden. Jarenlang was het aantal leden evenredig verdeeld tussen landen voor behoud en landen voor afschaffing van het verbod. Campagnevoerders vrezen dat Japan diplomatische steun zoekt om het verbod op te heffen.

Vis noch vlees


De landen pro-walvisvangst slaagden er in de laatste bijeenkomst, in de Caraïben in om met een nipte overwinning (33-32) een symbolische resolutie in de wacht te slepen. De tekst verklaart dat een verbod niet langer nodig is, maar het stemmengewicht schoot tekort om het 20 jaar oude verbod op commerciële walvisvangst af te kunnen schaffen.
Op dit moment maakt het IWC een identiteitscrisis door. Enerzijds kan het Comité, na de Alaska-bijeenkomst over twee weken, de richting uitgaan van een walvisbeschermend orgaan, zoals Australische bondgenoten (VS, Groot-Brittannië, Nieuw-Zeeland) het graag zouden zien evolueren. Anderzijds kunnen de pro-walvisvangst landen er hun slag thuishalen. Het is echter onduidelijk of Laos het lidmaatschap binnen de twee weken zal verkrijgen.

Boter bij de vis


De Laotiaanse premier, Bouasone Bouphavanh, gaf zijn woord toe te treden tot het IWC bij een bezoek aan zijn ambtsgenoot, Shinzo Abe, in Tokyo. Japan zoekt al lange tijd naar mogelijke bondgenoten om het verbod op commerciële walvisvangst aan te vechten.
Kort na het bezoek beloofde Abe een miljoen dollar ontwikkelingssteun aan Laos voor ontmijningsprojecten. Laos is een van de armste en minst ontwikkelde landen in de Zuidoost-Aziatische regio.
De Japanse overheid ontkent dat de ontwikkelingshulp verbonden is aan de IWC-toetreding. ‘Japan vroeg medewerking om de traditionele cultuur te behouden. De vermoedelijke reden voor de toetreding is dat Laos de vriendschapsband met Japan wil versterken’, luidde het uit officiële bron.

Groen gemor


Greenpeace, de internationale milieuorganisatie, beschuldigt Japan ervan ontwikkelingshulp te gebruiken om ook steun te krijgen van ondermeer Afrikaanse derdewereldlanden die geen walvisinteresses hebben.
Junichi Sato, van de Japanse Greenpeace-organisatie, vreest dat een extra stem in het IWC veel zou kunnen veranderen. Daarnaast vindt hij dat, ‘toetreden tot het IWC in ruil voor ontwikkelingshulp niet toont wat het Laotiaanse volk wil.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.