In Japan zorgen senioren voor senioren

Sachiko Yamada had gehoopt dat ze tijdens haar pensioen veel zou reizen en van het leven zou kunnen genieten. Maar nu zorgt ze vijf dagen per week voor haar negentigjarige moeder. In Japan, het snelst vergrijzende land ter wereld, moeten de senioren voor de senioren zorgen.
“Ik had mijn eigen bedrijf en heb vele jaren hard gewerkt, maar nu moet ik mijn moeder verzorgen”, zegt de 65-jarige Yamada. Haar moeder staat op een wachtlijst voor een rusthuis.

Nergens ter wereld worden mensen ouder dan in Japan. Vrouwen worden gemiddeld 86 jaar oud, mannen 79 jaar. Meer dan een vijfde van de 127 miljoen Japanners is ouder dan 65; slechts 13 procent is jonger dan 15. Door de snelle vergrijzing en toegenomen levensverwachting kan de Japanse overheid de vraag naar betaalbare rusthuizen niet meer aan.

Ouderen verzorgen ouderen



“Vroeger droegen de families zorg voor de ouderen, maar doordat die nu langer leven, zijn er meer problemen”, zegt dokter Nobuhiko Ishida, die verscheidene klinieken, rust- en verzorgingsinstellingen in heel het land heeft. “Door het tekort aan faciliteiten moeten de ouderen nu zorg dragen voor de ouderen.”

Premier Yukio Hatoyama, die sinds september het land leidt, is bezorgd over de sociale en economische gevolgen van de vergrijzing: stijgende kosten in de pensioenen en gezondheidszorg, minder spaar- en investeringscijfers, en een krimpende arbeidsmarkt.

Er gaan daarom steeds meer stemmen op om het strikte immigratiebeleid te hervormen. Maar door haar homogeniteit heeft de Japanse samenleving buitenstaanders altijd wantrouwend bekeken.

“Ik denk dat Japan aantrekkelijk moet worden zodat steeds meer mensen, ook toeristen, het land willen bezoeken, er willen wonen en werken”, zei premier Hatoyama in november. “Ik weet niet of ik dit immigratiebeleid kan noemen, maar de laatste jaren heeft Japan zijn arbeidsmarkt voorzichtig geopend voor verpleegkundig en verzorgingspersoneel uit Zuidoost-Aziatische landen.”

Geboortecijfers



Eerst moet het lage geboortecijfer omhoog, zegt Hatoyama. Nu bedraagt het gemiddelde aantal kinderen per gezin 1,3. Als een van belangrijkste oorzaken wordt de financiële draagkracht van de gezinnen aangestipt.

In zijn verkiezingscampagne beloofde Hatoyama daarom een maandelijkse kinderbijslag van 20.000 yen (150 euro) en een stijging van de geboortepremie van 380.000 naar 560.000 yen (van 2900 naar 4200 euro). Hij beloofde ook het onderwijs aanzienlijk goedkoper te maken.

Hatoyama beloofde voorts dat alle ouderen een pensioen en medische verzorging moeten kunnen krijgen.

Volgens een recente peiling van Kyodo News vindt bijna 60 procent van de parlementsleden van Hatoyama’s Democratische Partij van Japan (DPJ) dat de regering uiteindelijk de belastingen zal moeten verhogen en het pensioensysteem grondig zal moeten hervormen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.