Japanse crisis versnelt opwarming van de aarde

De maatregelen met betrekking tot kernenergie die landen als China en Duitsland hebben genomen in reactie op de Japanse nucleaire crisis, zullen de globale klimaatproblemen mogelijk vergroten.

China stoot wereldwijd het meeste koolstofdioxide uit. Dat is vooral te wijten aan de vele steenkoolcentrales in het land. Om zijn uitstoot te verminderen had Peking plannen voor de bouw van 27 nieuwe kernreactors. Het doel was om veertig gigawatt nieuwe kernenergie te produceren tegen 2015. Na de problemen in Japan heeft de overheid deze ambitieuze plannen echter opgeschort. Een definitieve stopzetting lijkt onwaarschijnlijk, maar de huidige bevriezing van de plannen betekent wel dat de steenkoolindustrie ongestoord verder kan gaan met de bouw van nieuwe centrales.

Eerder deze week had Duitsland gemeld dat het voorlopig zeven kerncentrales van voor 1980 zou sluiten om veiligheidstesten uit te voeren. Dat is een verrassing, want vorige week bevestigde Merkel nog haar vertrouwen in de oude centrales. De oppositie verwijt haar nu dat ze alleen maar van mening is veranderd omdat ze bang is grote verliezen te lijden tijdens de regionale verkiezingen van volgende maand. Merkel antwoordde dat ze kernenergie nog steeds ziet als belangrijke tussenoplossing in afwachting van de ontwikkeling van hernieuwbare energie.

Om het verlies aan energie te compenseren zal Berlijn volgens de Duitse industriegroep BDEW een beroep moeten doen op fossiele brandstoffen waardoor het acht miljoen ton extra CO2 zou uitstoten. Als Duitsland besluit al haar kerncentrales te sluiten, zou het volgens analisten ruim vierhonderd miljoen ton extra CO2 uitstoten.

Surplus aan windenergie

Het hoofd van de Internationale Hernieuwbare Divisie van Greenpeace, Sven Teske, gelooft niet dat de sluiting van de Duitse kerncentrales tot hogere koolstofemissies zal leiden. “De steenkoolcentrales zijn nu al 24 uur  op 7 dagen actief en hun productie kan nauwelijks verhoogd worden. We hebben wel een surplus aan windenergie die meestal uitgeschakeld is. Voeg daarbij een hogere efficiëntie en een kleine toename in het gebruik van aardgas en het ontstane tekort kan verdwijnen.”

Het Internationale Energieagentschap waarschuwt voor overhaaste beslissingen tegen kernenergie. Volgens sommige waarnemers zou de verdwijning van kernenergie ruimte vrijmaken voor hernieuwbare energie. Analisten van de Franse bank Société Générale ontkennen dat en beweren dat landen die kernenergie afwijzen alleen maar kunnen terugvallen op fossiele brandstoffen. Ook volgens analiste Isabelle Curien van Deutsche Bank kunnen we niet uitsluitend op hernieuwbare energie rekenen. Kernenergie blijft een belangrijk hulpmiddel om tegen 2050 een koolstofarme economie te hebben.

Japan zelf was voor de ramp al de vijfde grootste uitstoter van koolstofdioxide en het heeft nu geen andere keuze dan terug te vallen op steenkool- en aardgasgascentrales. De totale impact van de Japanse crisis op de klimaatveranderingen is moeilijk in te schatten. Het gevaar voor een nucleaire ramp is immers nog steeds niet afgewend.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.