Japanse walvisvaarders krijgen tegenstand op het droge

Greenpeace en Australië zullen dit jaar geen schepen uitsturen om het op te nemen tegen Japanse walvisvaarders. Greenpeace concentreert zich deze keer op de Japanse publieke opinie, terwijl Australië het met diplomatieke middelen probeert.
Japanse walvisvaarders willen dit seizoen 1000 walvissen vangen, voor het overgrote deel dwergvinvissen. De Internationale Walvisvaartcommissie kondigde in 1986 een moratorium af op commerciële walvisvangst, maar Japan zegt dat het enkel op walvissen jaagt voor wetenschappelijk onderzoek. Volgens Greenpeace, de Australische regering en het gros van de internationale gemeenschap is dat alleen een voorwendsel.
Greenpeace wil dit jaar geen schepen naar de Zuidelijke IJszee sturen om het werk van de walvisvaarders te belemmeren. “We geloven dat we momenteel al onze inspanningen moeten concentreren op Japan. Alles wat we buiten dat land ondernemen, zou ons alleen maar afleiden”, zegt Reece Turner van Greenpeace Australia Pacific.

Publieke steun in Japan neemt af


Greenpeace wil inspelen op de Japanse publieke opinie. In Japan is de publieke steun voor het walvisprogramma de laatste tijd sterk gedaald. Volgens de milieuorganisatie is intussen 71 percent van de Japanners tegen de commerciële walvisvaart gekant.
In mei brachten activisten van Greenpeace aan het licht dat bemanningsleden van de grootste walsvisvaarder Nisshin Maru walvisvlees verkochten op de zwarte markt. De milieuactivisten werden gearresteerd en staan volgend jaar terecht voor diefstal van walvisvlees. “Het incident heeft interesse doen ontstaan bij het Japanse publiek, ze stellen vragen die nooit eerder werden gesteld”, zegt Turner. Binnenkort wordt ook het Yushin-restaurant in Tokio gesloten. Yushin is in handen van het Japanse Instituut voor Onderzoek naar Walvisachtigen en werd opgericht om de consumptie van walvisvlees te promoten. Het restaurant sluit wegens financiële redenen. Volgens Greenpeace zijn dit tekenen die erop wijzen dat Japan de plek is waar alles staat te gebeuren, en niet de zee.
Bovendien zal het bevoorradingsschip van de Japanse walvisvloot, de Oriental Bluebird, niet kunnen uitvaren. Het schip was geregistreerd in Panama en kreeg onlangs een uitvaartverbod van de Panamaanse autoriteiten. “Als ze er niet in slagen binnen heel korte tijd een nieuw bevoorradingsschip te vinden, zullen ze maar aan de helft van hun quota raken”, zegt Turner.

Nieuw onderzoek


Ook de Australische overheid stuurt dit jaar geen schepen uit om walvisvaarders in de gaten te houden. Vorig jaar deden ze dat wel met hun schip Oceanic Viking. “De Viking heeft haar taak vorig seizoen volbracht”, vertelde ex-rockster en Australisch minister van Milieu Peter Garret vorige week aan ABC Radio. “We hadden gezegd dat we elke beweging van de walvisvaarders zouden registreren en dat hebben we gedaan. Nu hebben we video- en fotografisch bewijsmateriaal dat we kunnen gebruiken in internationale rechtszaken.”
Australië zal zich concentreren op nieuw eigen onderzoek over walvissen dat in tegenstelling tot Japan geen jacht op de dieren vergt. Tijdens een bijeenkomst van de Internationale Walvisvaartcommissie in juni kondigde Australië de oprichting aan van een nieuw internationaal onderzoeksproject over walvissen: de Southern Ocean Research Partnership (SORP). De Australische overheid heeft alle landen ter wereld, inclusief walvisvaarders Japan, Noorwegen en IJsland uitgenodigd deel te nemen aan dit project.
Op zee zullen de Japanse walvisvaarders zich wel moeten blijven hoeden voor kapitein Paul Watson en zijn militante Sea Shepherd Conservation Society (SSCS). De SSCS schrikt er zelfs niet voor terug walvisvaarders te rammen. Volgens Paul Watson laat Greenpeace de walvissen in de steek door geen schepen te sturen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.