Jongeren die in armoede leven voelen zich niet arm

‘We hebben niet veel, maar het is beter dan niets.’ Unicef ondervroeg 100 jongeren in België die zijn getroffen door armoede. Volgens de organisatie voelen de jongeren zich uitgesloten door de gemeenschap.
Jongeren die in armoede leven hebben een duidelijke toekomstvisie, maar kampen met een gebrekkig zelfvertrouwen. Ze dromen over werk en een gezin, maar beseffen dat het moeilijk is om ambitieus te zijn. Een diploma is voor velen een droom. Toch voelen ze zich te weinig gesteund door leerkrachten.
Ze zijn ook vaak het slachtoffer van pesterijen. Veel jongeren geven aan dat het moeilijk is om een goede middelbare school te vinden. Unicef wijst op een structureel probleem in het onderwijs. De organisatie vraagt meer aandacht voor begeleiding.

Onze wijk, onze thuis


Jongeren die getroffen worden door armoede hechten veel belang aan hun wijk. ‘Wij zijn daar geboren en getogen. Onze wijk is onze thuis.’ Binnen hun wijk brengen jongeren die kampen met armoede de meeste tijd door op straat. Toch voelen ze zich daar niet altijd veilig. Ze zijn zich bewust van de problemen in hun buurt.
In hun omgeving worden ze blootgesteld aan armoede en drugsgebruik. Volgens Unicef willen jongeren zich ondanks de moeilijkheden graag inzetten voor hun omgeving. De organisatie pleit voor een beter bestuur dat ruimte geeft aan kwetsbare jongeren om hun initiatieven uit te werken. Dat zou vandaag nog te weinig gebeuren.
http://www.unicef.be/nl/project-belgium/what-do-you-think

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.