Jongeren hekelen zwakke stem op arbeidsmarkt

“De arbeidsmarkt houdt te weinig rekening met jongeren”, klagen vier Vlaamse jongeren op een internationaal forum over arbeid in Rusland aan.
  • Stampmedia Jongeren zijn de toekomst, en arbeid is de kern van de economie. Stampmedia
“Ondanks de crisis hebben heel wat jongeren het moeilijk om openstaande vacatures in te vullen. In Rusland zal er vooral gepraat worden over de pijnpunten bij de overstap naar de arbeidsmarkt.”
Gedeputeerde Inga Verhaert, verantwoordelijk voor Jeugd en Onderwijs begeleidt Tim Barbaix, Kevin De Bruycker, Koen Verbrugge en Sarah De Boulle naar Rusland. Verbrugge vindt jongeren en arbeid alvast een verhitte discussie waard: “Jongeren zijn de toekomst, en arbeid is de kern van de economie.”

Niet betrokken


Een belangrijk pijnpunt voor Barbaix en Verbrugge is alvast het gebrek aan betrokkenheid bij het opstellen van het beleid. Verbrugge, die lid is van de Vlaamse Jeugdraad, haalt uit naar de beleidsmakers. “Jongeren moeten betrokken worden bij het opstellen van de arbeidswetgeving. Toen er een akkoord werd bereikt over het activeringsbeleid, een plan om de werkloosheid te doen dalen, werden de jongeren over het hoofd gezien.”
Barbaix veroordeelt ook het gebrek aan betrokkenheid, maar legt de schuld ondermeer bij een ondervertegenwoordiging bij de vakbonden. “Een gebrek aan jong bloed bij de grote bazen van de vakbonden houdt een grondige dynamiseren van de arbeidsmarkt tegen. Meer effeciënte maatregelen zoals zondagswerk, nachtwerk en een dynamisch uurrooster worden afgeremd.”

Jongeren voorbereiden


Een ander belangrijk thema is de manier waarop jongeren worden voorbereid op de arbeidsmarkt. Verbrugge: “Jongeren die voor het eerst gaan werken, willen een eigen auto of huis kopen. Op zo’n moment zijn ze heel erg kwetsbaar. Het is heel belangrijk dat je de juiste verwachtingen creeërt over de eerste werkervaring. Verkeerde verwachtingen leiden altijd tot een teleurstelling.”
De Bruycker specialiseert zich in het voorbereiden van jongeren op de arbeidsmarkt. “Sinds een aantal jaar werk ik bij het ABVV, waar ik werkingsverantwoordelijke ben voor de provincie Antwerpen. Daar werk ik mee aan het platform Transit. Via workshops geven we informatie aan schoolverlaters mee over hun rechten en plichten als toekomstige arbeider, bediende of zelfstandige.”
Barbaix is het als enige niet helemaal eens met het voorbereiden van jongeren op de arbeidsmarkt. “Ik zou het liever omgekeerd zien. Vriendschap en familie spelen een grote rol in de leefwereld van jongeren. In de bedrijfscultuur draait het voornamelijk om geld verdienen. Als vriendschap en familie moeten wijken voor een inkomen vind ik dat een spijtige zaak. Er mag meer menselijkheid aan bod komen op de arbeidsmarkt.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.