Journalisten zwaar onder vuur in 2008

Vorig jaar zijn er wereldwijd minstens 41 journalisten omgekomen, terwijl er zeker 125 achter de tralies zaten. Dit jaar begon nog zwarter met al zes gewelddadige sterfgevallen in evenveel weken. De cijfers komen van het Comité ter Bescherming van Journalisten (CPJ) uit New York. De nieuwssector is het gevaarlijkst in het Midden-Oosten en Azië.
Volgens het CPJ werd 70 procent van journalisten die de voorbije twee jaar het leven lieten, het slachtoffer van gerichte aanslagen. “De grootste bedreigingen voor de persvrijheid zijn verraderlijker dan een generatie geleden”, zei de bekende Amerikaanse onderzoeksjournalist Carl Bernstein dinsdag (10 februari) bij de voorstelling van het jaarrapport van het CPJ. “Ze moeten een klimaat van angst en intimidatie doen ontstaan.”

Geen reden tot optimisme



In vergelijking met de voorbije jaren zijn er in 2008 wel duidelijk minder verslaggevers op een gewelddadige manier aan hun einde gekomen. In 2007 werden er volgens het CPJ 66 journalisten gedood; in 2006 56. De daling is vooral te danken aan de verminderde dodentol in Irak, veruit het gevaarlijkste land voor de pers. Toch werden er vorig jaar in Irak toch nog elf reporters gedood. Daarna volgen Pakistan met vijf gewelddadige sterfgevallen, India met vier, Thailand en Georgië met drie en Rusland, Somalië, Afghanistan, Sri Lanka en de Filippijnen met telkens twee gedode journalisten. De CJP somt ook nog 22 verdachte sterfgevallen van journalisten op, vier daarvan in Mexico.

Paul Steiger, de voorzitter van de raad van bestuur van het CPJ, heeft de nieuwe Amerikaanse president Barack Obama in een brief om steun gevraagd om journalisten toe te laten hun werk te doen zonder op de korrel te worden genomen. “De voorbije jaren is die steun op het hoogste niveau verminderd”, schrijft Steiger. Het CJP wil dat Washington de gevallen onderzoekt van de 16 journalisten die sinds 2003 door Amerikaanse soldaten in Irak werden doodgeschoten, en een einde maakt aan de lange opsluiting van sommige journalisten in Irak.

Het CPJ maakt zich ook zorgen over de repressie van journalisten en burgers die het internet gebruiken om hun mening te uiten. Dat gebeurde vorig jaar op grote schaal in China, maar ook in Vietnam, Birma, Thailand en Cuba. In het Midden-Oosten werd ook veel actie ondernomen tegen satellietzenders. Nieuwe technologieën leveren overheden ook nieuwe wapens tegen kritische journalisten. Afrikaanse journalisten ontvangen steeds meer dreigementen per sms.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.