Justitie houdt informatie achter over Mexicaanse vrouwenmoorden

Een forensisch rapport over geïdentificeerde resten van vermiste vrouwen in Ciudad Juárez laat zien dat de Mexicaanse justitie informatie achterhoudt voor de families van de slachtoffers.

In 2004 arriveerde het Argentijns EAAF-team van forensisch antropologen in Ciudad Juárez, de noordelijke stad op de grens met de Verenigde Staten die al sinds 1993 geteisterd wordt door een golf van mysterieuze vrouwenmoorden LINK http://www.ipsnews.be/artikel/nog-altijd-geen-onderzoek-naar-vrouwenmoorden-ciudad-juarez
. Het EAAF moest de plaatselijke justitie hulp bieden bij de identificatie van gevonden lichamelijke resten van vermiste vrouwen.

Nooit gereageerd

De uitnodiging kwam van de niet-gouvernementele Mexicaanse Commissie voor de Verdediging en Promotie van Mensenrechten (CMDPDH) en de burgerorganisatie Justicia para Nuestras Hijas (Gerechtigheid voor Onze Dochters). Ze verweten de plaatselijke justitie onvermogen en nalatigheid.

Het EAAF werkte zes jaar in Mexico en stelde een gedetailleerd rapport op over 83 resten van vrouwen die in de periode 1993-2005 teruggevonden waren.

De gerechtelijke autoriteiten van de deelstaat Chihuahua kregen het rapport overhandigd, maar hebben er nooit op gereageerd, zegt EAAF-coördinator Mercedes Doretti. De regionale autoriteiten stellen dat de Argentijnen hun onderzoek hebben gestaakt en geen enkele documentatie of informatie hebben achtergelaten. Maar het rapport spreekt dat tegen.
Mercedes Doretti zegt dat de justitie in Chihuahua onjuiste informatie geeft over het aantal geanalyseerde resten: “Het geeft ons de indruk dat ze onze rapporten niet gelezen hebben.”

Chihuahua

Aanvankelijk werd het EAAF alleen gecontracteerd voor onderzoek in Ciudad Juárez, maar de regionale overheid vroeg de Argentijnen ook in de stad Chihuahua aan het werk te gaan. Na intens speurwerk slaagde het EAAF erin 83 resten van vrouwenlichamen te lokaliseren, onder meer in gemeenschappelijke graven, na archiefonderzoek.

De Argentijnen konden 33 resten identificeren, 26 uit Ciudad Juárez en omgeving, 7 uit Chihuahua en omgeving. De resten werden aan de nabestaanden terugbezorgd, samen met de bevindingen van de forensisch antropologen.
Ook de overheid kreeg die gegevens.

Verscheidene documenten telden meer dan 150 bladen, een gevolg van de “complexiteit” van het onderzoek, zegt Doretti. Ze onderstreept dat de autoriteiten van Chihuahua “grote verwarring” hebben gesticht onder de familieleden, ook al beschikten ze over de informatie over de geïdentificeerde resten.
De vijftig niet-geïdentificeerde resten kwamen niet overeen met de genetische gegevens van familieleden die de antropologen verzameld hadden. Volgens Doretti komen ze wellicht uit andere deelstaten of andere Centraal-Amerikaanse landen.

Het EAAF-eindrapport telde zeventien bladen en werd op 1 november 2006 aan de autoriteiten van Chihuahua overhandigd samen met een gegevensbank met genetische profielen van de geanalyseerde resten en van familieleden van verdwenen vrouwen en meisjes.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.