Kabeljauw herleeft op Thorntonbank dankzij windmolens

Aan de voet van de windmolens op de Thorntonbank in het Belgisch deel van de Noordzee is jonge kabeljauw ontdekt. De onderzoeksgroep Mariene Biologie van de UGent wijst er op dat windmolenparken een belangrijke rol kunnen spelen in het herstel van het zwaar belaagde kabeljauwbestand. De kabeljauw is een economisch belangrijke vissoort die onder sterke druk staat van de visserij.

  • CC Damien Halleux Radermecker Rond de windmolens mag niet gevist worden, waardoor de zone rond de molens een kraamkamer kan vervullen. CC Damien Halleux Radermecker

Al heel snel na de installatie van de windmolens werd kabeljauw en steenbolk (een kleinere kabeljauwachtige) waargenomen. Na een jaar werden zelfs zo’n 30.000 steenbolken per windmolen waargenomen op de Thorntonbank. Sinds kort worden ook andere soorten vaker aangetroffen, zoals de tongschar, zeebarbeel en pladijs.

Kraamkamerfunctie

Doctorandus Jan Reubens van de UGent-onderzoeksgroep Mariene Biologie merkte voor het eerst ook jonge kabeljauw op. Die komt amper nog voor in het Belgisch deel van de Noordzee. “De beschermde omgeving van de windmolens, waar niet gevist mag worden, kan een kraamkamerfunctie vervullen”, meent de UGent. “Jonge vissen kunnen er opgroeien in een omgeving met voldoende voedsel en schuilmogelijkheden voor hun natuurlijke vijanden.” 

De kabeljauwpopulatie is sinds jaren historisch laag en ondanks de opgelegde vangstquota blijven de aantallen zeer laag. Sommige wetenschappers pleiten zelfs voor een volledig vangstverbod. Dit onderzoek toont aan dat windmolenparken wel eens een belangrijke rol zouden kunnen spelen in het herstel van het kabeljauwbestand.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.