Kameroen werkt aan wet tegen vrouwenbesnijdenis

Onder een boom in de tuin van het Kameroense parlement luistert een groep vrouwen geschokt naar de getuigenis van Hannah Kwenti (17). De jonge vrouw werd besneden drie dagen nadat ze beviel van haar eerste kind. “Als ik het niet deed, zeiden mijn schoonouders, zou ik op een dag ontrouw kunnen worden aan mijn man Peter.”
“Ik had willen sterven, maar God heeft het anders gewild,” vertelt Hannah. De vrouw uit Mamfé, in het zuidwesten van Kameroen, is nog steeds razend op de vrouw die haar clitoris verwijderde. “Ze zei me dat ik nooit meer een andere man zou willen dan Peter. En dat ik me geen zorgen meer hoefde te maken over seksueel overdraagbare ziektes.”

Het ergst nog vond Hannah de harteloze reactie van de ‘exciseuse’ op haar tranen: “Hou op met huilen, zei dat mens, bij anderen halen we alles weg.” In sommige Afrikaanse regio’s snijden ze niet enkel de clitoris weg maar ook de grote schaamlippen. Menstrueren en urineren wordt bijzonder moeilijk na zo’n ingreep.

De toehoorders in de tuin van het parlement zijn geschokt door de getuigenis, waarvoor Hannah naar Yaoundé is gekomen op vraag van de ngo CYJULERC. Die voert een campagne om vrouwbesnijdenis in het strafrecht op te nemen. “Genitale vrouwenverminking is nog steeds niet strafbaar in Kameroen”, verduidelijkt Esther Ayuk, de voorzitster van CYJULERC. “De praktijk is in tegenspraak met allerlei mensenrechtenverdragen die Kameroen ondertekende, maar er is nog altijd geen wet.”

Zo’n 20 vrouwelijke parlementsleden werken aan een wetsvoorstel dat vrouwenbesnijdenis strafbaar maakt, zegt Rose Abunaw, de ondervoorzitter van het Kameroense parlement. Een plenaire stemming over dat voorstel zou al voor november zijn, gelooft Abunaw.

Zowel in het parlement als daarbuiten groeit het verzet tegen de traditionele praktijk. De Afrikaanse Unie omschreef vrouwenbesnijdenis op 16 juni (Dag van het Afrikaanse kind) nog als “een schending van de mensenrechten en de waardigheid van vrouwen en kinderen”.

“De regering heeft in 2001 een voorzichtige sensibiliseringcampagne gelanceerd om de bevolking in bepaalde regio’s te wijzen op de nefaste gevolgen van genitale verminking”, zegt Esther Ayuk. “Maar sindsdien is er niks meer gebeurd en eigenlijk is er weinig veranderd.”

Volgens VN-cijfer heeft één op vijf Kameroense meisjes en vrouwen te maken met vrouwenbesnijdenis. CYJULERC schat dat er de laatste drie maanden 600 vrouwen genitaal verminkt zijn in het zuidwesten van het land. Vooral in die regio wordt de praktijk toegepast. In sommige regio’s wordt 100 procent van de islamitische meisjes en 63 procent van de christelijke meisjes besneden, aldus het landenrapport 2005 van de Immigration and Refugee Board of Canada.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.