Kampotpeper wil champagne onder de specerijen worden

Peperkwekers uit de Cambodjaanse provincie Kampot hopen binnenkort veel meer te verdienen aan hun oogst. Ze rekenen erop binnen enkele weken een beschermde oorsprongsbenaming in de wacht te slepen voor hun wereldvermaarde peper, in navolging van producten als champagne of Parmezaanse kaas. Dat moet andere peperproducenten voorgoed het nakijken geven.
De chefs uit sommige sterrenrestaurants in Europa en de VS zweren bij peper uit Kampot. Volgens kenners verhouden het subtiele aroma en de pittige smaak van de vier variëteiten – zwart, rood, groen en wit – uit Kampot zich tot peper uit andere gebieden als een topwijn tot tafelwijn.
Toen Cambodja nog een Frans protectoraat was, telde het Zuid-Cambodjaanse Kampot een miljoen peperkwekers. Onder het bewind van de Rode Khmers in de jaren zeventig maakten veel plantages plaats voor rijstvelden, maar nu zit de teelt van peper weer in de lift. Voorlopig is het geen vetpot, want de kwekers hebben geen geld om hun oogst goed aan de man te brengen. Ook concurrenten uit andere streken gebruiken de naam Kampot, waardoor die niet langer een synoniem is voor topkwaliteit.

Beter en duurder


Maar dat kan allemaal veranderen als Kampotpeper een beschermde oorsprongsbenaming wordt. Met de hulp van de GRET, een Franse niet-gouvernementele organisatie, hebben 130 kwekers de Vereniging van Peperproducenten van Kampot opgericht. Samen beslissen ze over de regionale afbakening en de kwaliteitsvereisten waaraan Kampotpeper moet voldoen. Als de Cambodjaanse overheid de oorsprongsbenaming eenmaal erkend heeft, wordt die internationaal beschermd door de regels van de Wereldhandelsorganisatie.
Experts van de GRET verwachten dat de peperkwekers uit Kampot 3,4 euro per kilo peper kunnen verdienen als de oorsprongsbenaming eenmaal beschermd is. Dat is het dubbele van wat ze nu krijgen. Aan de bescherming zijn kosten verbonden, maar die worden kleiner naarmate er meer kwekers deelnemen. De huidige leden van de vereniging oogsten veertien ton per jaar.
Het Cambodjaanse ministerie van Handel wil ook een beschermde oorsprongsbenaming invoeren voor palmsuiker uit de provincie Kampong Speu en honing uit de provincie Ratanakkiri. Dat moet de inkomens van de betrokken boeren verbeteren. Ongeveer de helft van de vier miljoen actieve Cambodjanen werkt in de landbouw, en de meerderheid ervan is straatarm.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.