Kannibalen en Toearegs toasten op ontwikkelingssamenwerking

Zijn Toast Kannibaal en Toeareg Trail educatieve programma’s die de realiteit van de Derde Wereld dichter bij de mensen brengen? Volgens DGOS blijkbaar wel.
Belgen weten te weinig over wat hun overheid doet met ontwikkelingsgeld en ze beseffen onvoldoende hoe belangrijk ontwikkelingssamenwerking is. Die dubbele vaststelling heeft het Directoraat-Generaal Ontwikkelingssamenwerking (DGOS) ertoe gebracht tv-programma’s, documentaires, langspeelfilms en andere audiovisuele producties te ondersteunen. De Belgische ontwikkelingssamenwerking heeft een klein miljoen euro over voor deze steun, omdat ze ervan overtuigd is dat met name tv-programma’s op publiekszenders een groot publiek kunnen sensibiliseren.
Voorbeelden van gesteunde projecten zijn de jongerenserie W@=D@ en de cinemadocumentaire Congo River. Ook Toast Kannibaal (VTM) en Touareg Trail (Jim TV) kregen financiële ondersteuning, nochtans twee realityformats die volgens critici eerder een koloniale ontdekkingsfilosofie hanteren dan een mondiale solidariteitsgedachte promoten. In 2006 kreeg het productiehuis Eyeworks 120.000 euro van Ontwikkelingssamenwerking voor Toast Kannibaal. De voornaamste reden voor de steun aan die twee omstreden projecten is hun grote publieksbereik.
In 2008 zal de DGOS-steun onder andere zichtbaar worden in de vorm van de documentaire Katanga Mineral Business, over de nieuwe spelers in de heropleving van de Congolese mijnprovincie, en in de Grote Koeiendag op Ketnet. Karrewiet gaat, in samenwerking met Dierenartsen zonder Grenzen, filmen in Niger en zal het project in de loop van het jaar afsluiten met een drie uur durende slotshow. Opvallend aan de lijst gesteunde audiovisuele projecten in 2007 is het grote overwicht aan Franstalige producties. De administratie van DGOS is bezig met een informatieronde waarin ze de mogelijkheden van de budgetlijn beter bekend wil maken bij de verschillende zenders. (gg)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.