Karadzic vraagt inzage in dossier Belgische wapenhandelaar Monsieur

De vroegere Bosnisch-Servische politicus Radovan Karadzic heeft via Luc Carbonez, onze ambassadeur in Den Haag, het Belgische gerechtelijk dossier over wapenhandelaar en spion Jacques Monsieur opgevraagd. Tijdens de oorlog in ex-Joegoslavië leverde Monsieur in het geheim wapens aan de strijdende partijen.
  • by Mikhail Evstafiev Karadzic, de leider van de Bosnische Servi by Mikhail Evstafiev
Karadzic, de leider van de Bosnische Serviërs tijdens de oorlog in ex-Joegoslavië tijdens de eerste helft van de jaren negentig, staat momenteel terecht voor het Internationaal Strafhof voor het vroegere Joegoslavië in Den Haag op beschuldiging van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid, zoals de massaslachting op duizenden moslims in Srebenica in juli 1995.
In het kader van zijn verdediging heeft hij via zijn juridisch team gerechtelijke dossiers opgevraagd over de Belg Jacques Monsieur in de VS, Kroatië en Frankrijk – en dus nu ook in België. De advocaten willen in de VS inzage krijgen in de documenten van het proces dat tegen Monsieur gevoerd wordt in de Amerikaanse stad Mobile in de staat Alabama. Monsieur zit daar in de gevangenis wegens een poging om via de VS twee motoren voor F-5-gevechtsvliegtuigen te verkopen aan Iran. Het proces begint in principe op 22 september.
In België werd hij in december 2002 veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf, wegens onder meer illegale wapenhandel naar het vroegere Joegoslavië.
Lees het volledig artikel op Apache.be.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.