Kastenlozen zetten historische stap naar erkenning in India

In Uttar Pradesh, India’s meest bevolkte en invloedrijke deelstaat, zijn vorige week tegen alle voorspellingen in de verkiezingen gewonnen door de Dalit-vrouw, Mayawati Kumari. Haar volgende doelstelling is de eerste kasteloze premier van India worden.
Vorige zondag legde Mayawati  de eed af als nieuwe minister-presidente van Uttar Pradesh. Voordien kwam ze al drie keer kort aan de macht met de steun van de toenmalige coalitieparij Bharatiya Janata (BJP).  Bijna 20 jaar lang slaagde geen enkele partij erin om een absolute meerderheid te bemachtigen. Nu veroverde Mayawati met haar Bahujan Samaj Partij (BSP) maar liefst 206 van de 402 zitjes. Bij de vorige verkiezingen van 2002 was het resultaat slechts 98.

Eerste vrouw


De nationalistische hindoe-partij BJP zag haar aantal zitjes in het deelstaatparlement van Uttar Pradesh gehalveerd. Het was de zwaarste nederlaag sinds 1991 voor de conservatieve partij. Partijleider Mulayam Singh Yadav nam noodgedwongen afstand van zijn post als minister-president en maakt de weg vrij voor zijn opvolger, Mayawati. 
Bovendien behoort ze tot de Dalit-klasse, de kastenlozen. Deze enorme groep van bijna  170 miljoen mensen valt buiten het hiërarchische kastensysteem van het hindoeïstische India. Ze behoren niet tot de vier grote kasten-categorieën, gaande van ‘Brahmanen’ (geestelijken en onderwijzers), ‘Kshatriyas’ (dokters en ambtenaren), ‘Vaishyas’ (boeren, herders en handelaars) en ‘Shudras’ (arbeiders en dienaars).

Kasten afgeschaft?


De buitengesloten kastenlozen noemen zichzelf Dalits, de ‘benadeelden’. Ondanks de afschaffing van het kastensysteem in 1950, wordt deze bevolkingsgroep nog steeds gediscrimineerd. ’s Werelds grootste democratie slaagt er nog steeds niet in om de basisrechten van deze mensen te garanderen. Ze hebben nauwelijks toegang tot werk, onderwijs, gezondheidszorg, zelfbescherming of bezit van land.
Dalits worden nog steeds door de hogere kasten als onrein bestempeld en leven onder de continue dreiging van geweld, uitbuiting en onrechtvaardigheid. Volgens de HREMI, een mensenrechtenorganisatie in India, worden elk uur twee Dalits aangevallen. Dagelijks worden drie Dalit-vrouwen verkracht en wekelijks moeten 13 het met de dood bekopen. 

Hoopvolle overwinning


De overwinning van Mayawati wordt gezien als een mijlpaal voor verzoeningspolitiek en sociale verandering. De Bahujan Samaj Partij verenigt namelijk de kastenlozen en de hoogste kaste van Brahmanen in éénzelfde partij. Mayawati wil als sterke leidster van deze partij de bestaande staatsstructuur herinrichten.
Meteen na haar beëdiging herschikte ze de posities van honderden hoogwaardigheidsbekleders. Mayawati’s volgende doel is de eerste vrouwelijke Dalit-premier worden van India. Voor de inwoners van Uttar Pradesh betekent hun nieuwe leidster een vernieuwde hoop in hun toekomst. Ze verlangen naar een uitweg voor de moeilijkheden die de ontwikkeling van India afremmen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.