Kazachse oppositie weggeblazen

De partij van de Kazachse president Nursultan Nazarbayev, de Nationaal Democratische Partij Nur Otan, heeft alle zetels in het parlement veroverd. De oppositiepartijen haalden de kiesdrempel van 7 procent niet.
Slechts twee partijen kwamen in aanmerking om zetels te winnen: de Ak Zhol Democratische Partij van Kazachastan of de Nationaal Sociaal-Democratische Partij (NSDP). Een peiling gaf aan dat de NSDP 24 procent van de stemmen zou halen en de partij van president Nazabayev 40 procent.
Uiteindelijk haalde Nur Otan het met 88 procent van de stemmen, geen van de oppositiepartijen haalde de kiesdrempel. In het huidige parlement was nog er nog 1 van de 77 parlementszetels in handen van de oppositie.

Democratisch land


‘Ondanks de bezorgdheden die we in ons rapport hebben opgenomen, stuwen deze verkiezingen Kazachstan verder in de richting van een democratisch land’, zei Consiglio Di Nino, de coördinator van de observators van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE). Volgens de OVSE waren er geen incidenten in aanloop naar de verkiezingen, maar de telling van de stemmen werd in 40 procent van de stembureaus verstoord door een gebrek aan transparantie en procedureproblemen.
Bovendien kon Nur Otan genieten van een voorkeursbehandeling van de staatsmedia. ‘We hebben reclamespotjes gemaakt maar geen enkele televisiezender heeft ze uitgezonden, terwijl je enkel avond reclame kon zien voor Nur Otan’, zei een lid van de oppositie aan BBC News.
David Wilshire, het hoofd van de delegatie van de Raad van Europa, zei na afloop: ‘Een democratie bouwen is een lange en moeilijke taak. Kazachstan boekt echter goeie vooruitgang. Ik ben niet verrast dat er nog veel moet gedaan worden, wel bedroefd omdat er nog zoveel fundamentele kwesties moeten aangepakt worden.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.