Keizerspinguïn past zich aan klimaatverandering aan

In Antarctica hebben keizerspinguïns die normaal op het zee-ijs broeden, de afgelopen jaren andere oorden opgezocht. Dit veranderende gedrag zou wel eens hun overleving kunnen betekenen.

  • BAS/DigitalGlobal Satellietbeelden tonen een kolonie keizerspinguïns op de Shackleton ijsplaat in het Antarctische gebied. BAS/DigitalGlobal

Een nieuwe studie, verschenen in het online wetenschappelijke magazine PlosOne, toont aan dat de keizerspinguïn (Aptenodytes forsteri) zich aanpast aan de warmere temperaturen en andere oorden opzoekt om te broeden.

Dat onverwachte broedgedrag wijst erop dat de dieren het hoofd bieden aan de klimaatverandering.

Eerder nog werd gevreesd dat de klimaatverandering een grote bedreiging vormde voor deze vogelsoort, wat hen de status “gevoelig” bezorgde op de rode lijst van bedreigde soorten van de IUCN.

Gedragsverandering

Onderzoekers analyseerden satellietbeelden van vier keizerspinguïnkolonies en zagen hoe ze hun traditionele broedplaats op het zee-ijs verlieten tijdens de jaren dat het zee-ijs zich later vormde dan normaal.

“Normaal broeden deze vogels op het zee-ijs omdat hen dat gemakkelijk toegang verschaft tot het water waar ze hun voedsel halen”, zegt hoofdauteur Peter Fretwell van het onderzoeksinstituut British Antarctic Survey.

Op de satellietbeelden is te zien dat de pinguïns in het Antarctische gebied in 2008, 2009 en 2010 nog naar het zee-ijs trokken om er te broeden. In 2011 en 2012 begon het zee-ijs zich pas te vormen een maand na het begin van het broedseizoen. De wetenschappers constateerden dat de pinguïns uitweken naar een drijvende ijsplaat.

Verrassend

“Het verrassende is dat de pinguïns voor deze oplossing kozen. Een ijsplaat is immers moeilijk te beklimmen, door de steile wanden die op deze plek soms tot 30 meter hoog kunnen zijn. Bovendien zijn keizerpinguïns bijzonder behendig in het water, maar ernaast bewegen ze zich eerder stuntelig”, zegt Fretwell.

De nieuwe bevindingen wijzen erop dat deze diersoort in staat is om zijn gedrag te veranderen als de omstandigheden daarom vragen.

Of ook andere pinguïnsoorten hiertoe in staat zullen zijn, is nog niet onderzocht.

De keizerspinguïn is de grootste pinguïnsoort en niet te verwarren met de koningspinguïn die feller gekleurd is.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.