Kenia trekt kaart van geothermische energie

Als in 2016 de eerste fase van een ambitieus geothermisch ontwikkelingsproject een feit zal zijn, wordt het Oost-Afrikaanse land Kenia de economische energiecentrale voor de hele regio.

Eerder deze maand werd het Menengai Geothermische Ontwikkelingsproject voorgesteld, het eerste initiatief van de recent opgerichte Geothermische Ontwikkelingsorganisatie.

Volgens ceo Dr. Silas Simiyu zal er tegen het einde van de eerste fase in 2016 al zo’n 400 megawatt geproduceerd kunnen worden, voldoende om een half miljoen huishoudens van energie te voorzien. De projectsite, op 180 kilometer ten noordwesten van Nairobi, zal uiteindelijk “een  capaciteit van 1600 megawatt hebben tegen 2030,” zei Simiyu.

Gigant

Nashon Adero, economisch analist  aan het Keniaans Instituut voor Publiek Bestuur, Onderzoek en Analyse, zegt dat de eerste fase een cruciale impact zal hebben op het land en zijn groei naar meer industrialisatie. “Het land heeft ook ingezet op andere ambitieuze projecten zoals het Lake Turkana Windenergieproject met een bijkomende capaciteit van 300 megawatt “. De bouw van dit windmolenpark is voorzien voor juni. “Kenia zal een economische gigant in de regio worden”, concludeert Adero.

“Kenia’s bruto binnenlands product  is momenteel het hoogste in de hele (Oost-Afrikaanse) regio en dat voornamelijk dankzij de sterke productie van koffie, thee en snijbloemen”, zegt Ezekiel Esipisu, manager bij de Oost-Afrikaanse afdeling van Habitat for Humanity. “Dit gekoppeld aan de beursinvesteringen en de industriële groei, betekent dat het land nu een van de vooraanstaande economieën is in Afrika. “

Het antwoord

De investeringen die nu gemaakt worden op het vlak van de productie van energie, zullen deze ontwikkeling nog stimuleren.

Kenia is voor 60 procent van z’n energieproductie afhankelijk van hydro-elektriciteit die opgewekt wordt door vallend water in een dam, waardoor turbines worden aangedreven.

“Het opwekken van hydro-elektriciteit is sterk afhankelijk van de klimatologische omstandigheden”, zegt John Omenge, geoloog aan het Ministerie van Energie in Kenia. “Van zodra er bijvoorbeeld een droogteperiode is, zakt het waterpeil en daarmee ook de hoeveelheid geproduceerde energie. Geothermische energie is daarom het antwoord. Het is een van de meest betrouwbare methodes om energie op te wekken omdat klimatologische problemen er geen invloed op hebben” zei hij nog.

Kenia is het eerste Afrikaanse land dat de kaart van de geothermische energie trekt.
Het Menengai Geothermische Ontwikkelingsproject is slechts een klein onderdeel van “Vision 2030”, een ontwikkelingsplan dat van Kenia tegen 2030 een geïndustrialiseerd land moet maken met een productiecapaciteit van 5000 megawatt.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.