Kenia wil voor 2020 einde aan kinderarbeid

De Keniaanse regering wil binnen vijftien jaar een einde maken aan alle vormen van kinderarbeid. Om dat te bereiken is een nieuwe wet nodig die gratis basisonderwijs voor alle kinderen verplicht stelt, zegt Joyce Waituti van de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO).


Sinds 2001 kent Kenia de Kinderwet, die werd ingesteld om kinderarbeid te bestrijden. Die wet houdt ouders verantwoordelijk voor misbruik van kinderen. De regering zal die wet krachtig handhaven en overtreders direct vervolgen, zei secretaris-generaal Nancy Kuiri van het ministerie van Arbeid en Menselijke Ontwikkeling deze week.

Kuiri deed die uitspraak tijdens een demonstratie tegen kinderarbeid in de Keniaanse hoofdstad Nairobi, een dag voor de lancering van het programma ‘Time Bound’ van de Internationale Arbeidsorganisatie. Dat project wil overheden dwingen conventie 182 van de IAO te respecteren en een streefdatum vast te stellen waarop kinderarbeid uitgebannen moet zijn. De conventie die in 1999 werd aangenomen, vraagt van lidstaten om de ergste vormen van kinderarbeid, waaronder seksuele uitbuiting, huishoudelijk werk en agrarische arbeid, te bestrijden.

Uit statistieken van de IAO blijkt dat wereldwijd 246 miljoen kinderen werken. De meeste van hen (127 miljoen) leven in Azië en het gebied van de Stille Zuidzee. Afrika bezuiden de Sahara telt 48 miljoen werkende kinderen. Zij maken vaak lange dagen en worden slecht betaald. Meestal hebben ze geen enkele wettelijke bescherming.

Kenia telt momenteel 1,9 miljoen werkende kinderen tussen vijf en zeventien jaar oud, blijkt uit cijfers van het Keniaanse Centraal Bureau voor de Statistiek. Wil de Kinderwet werkelijk effect hebben, dan moet de regering basisonderwijs verplicht stellen, zegt Joyce Waituti, programmacoördinator van de IAO. Kenia introduceerde in 2003 gratis basisonderwijs, wat leidde tot 1,3 miljoen extra kinderen op school. Volgens het VN-Kinderfonds Unicef gaan zo’n 1,5 miljoen kinderen echter nog steeds niet naar school.

Waituti wil dat scholen zich ook meer gaan richten op voeding van kinderen. Als er thuis niets te eten is, dan redden kinderen het niet op school. Scholen moeten er ook aan bijdragen dat kinderen genoeg te eten krijgen. De Keniaanse regering zou momenteel overwegen om ook eten te gaan verstrekken op scholen.

Uit een recent onderzoek van de Federatie van Keniaanse Werkgevers (FKE) over kinderarbeid op koffie-, rijst- en suikerplantages, bleek dat armoede de belangrijkste oorzaak is van kinderarbeid. Ongeveer 37 procent van de ondervraagde kinderen zei te werken omdat het gezinsinkomen anders onvoldoende was. Dertig procent zei gewoon hun ouders te helpen tijdens drukke periodes, zoals tijdens het oogstseizoen.

Als we iets aan kinderarbeid willen doen, dan zullen we eerst iets aan de armoede moeten doen, concludeert Titus Waithaka, onderzoeker van FKE. In Kenia leeft 56 procent van de bevolking onder de armoedegrens van een dollar per dag.

De armoede in het Oost-Afrikaanse land wordt verergerd door de aids-epidemie. Die zorgde voor een enorme toename van het aantal wezen en huishoudens die draaiende gehouden wordt door kinderen. In zo’n situatie belandde de zestienjarige Truphosa Atieno ook, vertelde ze tijdens de demonstratie in Nairobi. Mijn ouders zijn in 2001 overleden aan aids. Daarom moest ik voor mijn drie zusjes en mijn twee broertjes zorgen. Omdat niemand ons financieel hielp, heb ik werk gezocht in Nairobi. Ik verdiende als dienstmeisje acht dollar per maand. Dat geld stuurde ik naar mijn oma, die nu voor het gezin zorgt.

Truphosa volgt momenteel een opleiding voor kleermaakster. Als ze die cursus afgerond heeft, hoopt ze een beter salaris te kunnen verdienen. (JS)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.