Keniaans geweld is politieke zet

De huidige crisis in Kenia is geen etnisch conflict. Dat zegt Wahu Karaa, de voorzitster van het Kenya Debt Relief Network. De activiste beschuldigt de Keniaanse regering en de oppositie van machtsmisbruik met het massale etnische geweld als gevolg.
“Het politieke geweld dat Kenia de voorbije weken heeft geteisterd, is niet louter te wijten aan etnische conflicten.” Dat zegt Wahu Karaa, politiek activiste en voorzitster van het Kenya Debt Relief Network.
President Mwai Kibaki en oppositieleider Raila Odinga hebben volgens Karaa allebei misbruik gemaakt van de ongelijke maatschappelijke verhoudingen uit politiek eigenbelang. “De Keniaanse bevolking werd gebruikt als kanonnenvlees in de politieke machtsstrijd.” 
Oude gewoonte
“Keniaanse politici spelen de etnische kaart wel vaker uit tijdens de verkiezingstijden”, zegt Marcel Rutten, onderzoeker aan het Afrikaans Studiecentrum van Leiden. Kenia heeft sinds haar onafhankelijk een ware geschiedenis van politieke conflicten. De laatste geweldadige acties in de nasleep van politieke verkiezingen vonden plaats in 2002.
“Ik heb Kenia in verschillende crises meegemaakt”, zegt Rutten. “ De huidige situatie is echter verontrustender dan alle voorgaande conflicten. Toch geloof ik niet in een burgeroorlog. Daarvoor is Kenia te belangrijk voor zijn buurlanden en voor het Westen.”
Intussen zijn de Keniaanse regeringsonderhandelingen onder leiding van ex-VN secretaris-generaal Kofi Annan opnieuw afgesprongen. De National Rainbow Alliance (Narc) van president Kibaki weigert volgens de oppositie om samen te werken aan een coalitie.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.