Keniaanse boeren telen marihuana in Tanzania

Steeds meer kleine Keniaanse boeren trekken de grens over naar Tanzania om daar marihuana of “bhang” te telen. In eigen land worden ze hard aangepakt door de Keniaanse antinarcoticabrigade. De grote drugsbaronnen kunnen ongestoord hun gang blijven gaan.
De Keniaanse politie maakt al tien jaar intensief jacht op de producenten en verkopers van marihuana. Honderden hectare bhang worden jaarlijks met de grond gelijk gemaakt of in lichterlaaie gezet. Van de 17.578 personen die tussen 2005 en 2007 in Kenia wegens drugsdelicten werden gearresteerd, waren er meer dan 500 cannabistelers.
Volgens recente schattingen van de Keniaanse politie is de productie van bhang de afgelopen jaren teruggevallen naar 80 ton per jaar. Toch blijft Kenia de grootste marihuanaproducent van Oost-Afrika.
 
“De vraag is niet afgenomen” zegt een ambtenaar van de antinarcoticabrigade. Hij schat dat het aanbod in Kenia tweemaal zo groot is als de productie. “Groothandelaars en dealers vinden altijd nieuwe wegen voor hun illegale handel. We voeren een eindeloze strijd”, aldus de ambtenaar.
De grootste moeilijkheid voor de antinarcoticabrigade is de 769 km lange grens met Tanzania. Het merendeel van de marihuana die in Kenia verkocht wordt, is afkomstig uit Tanzania. Toezicht op de grens is onmogelijk. In het grensgebied wonen nauw verwante stammen; mensen en vee steken zonder ophouden de grens over.  

Keniaanse emigranten


De bhang uit Tanzania wordt niet uitsluitend door Tanzaniaanse boeren geproduceerd: een groot deel is afkomstig van Keniaanse bhangboeren die op de vlucht sloegen voor de harde aanpak van de Keniaanse autoriteiten. Ze trokken zich terug in de dichte bossen aan de andere kant van de grens. Je kan er een halve hectare landbouwgrond voor minder dan 20 euro per seizoen huren.
 
Tien jaar geleden verliet de Keniaanse boer Steve Odhiambo zijn geboortedorp om bhang te gaan kweken in Tanzania. Odhiambo brengt zijn oogst niet zelf naar Kenia. Dat wordt gedaan door smokkelaars. Samen met hun opdrachtgevers verdienen zij het meeste aan de illegale handel. Volgens Amerikaanse experts verdienen drugsbaronnen jaarlijks minstens zeven miljard shilling of ongeveer 70 miljoen euro aan de verkoop van drugs in Kenia.
Odhiambo zelf heeft een jaarlijks netto-inkomen van 150 euro, minder dan de straatwaarde van één bundel marihuana. “Ik hoor vaak dat je rijk wordt van de teelt van marihuana. Dat is niet waar”, zegt Odhiambo. “De waarheid is dat de strijd tegen bhang vooral de telers treft. Die kiezen voor marihuanateelt uit armoede. Aan maïs en suikerriet valt op kleine boerderijen namelijk helemaal geen geld te verdienen.”
Odhiambo durft de straat niet op om zijn oogst zelf te verkopen. Hij pleit voor legalisatie. “Boeren als ik zouden dan meer winst maken.” Volgens Odhiambo zullen grootgrondbezitters en drugsbaronnen de winst blijven opstrijken zolang bhang illegaal blijft.
Volgens een eerder dit jaar gepubliceerd rapport van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken kunnen drugsbaronnen in Kenia ongestoord hun gang gaan. Ze kopen daartoe politiemensen en zelfs regeringsfunctionarissen om.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.