Keukenafval helpt Bujumbura bomen sparen

De Burundese hoofdstad heeft een vervelend probleem omgezet in pure winst. Huisafval wordt er nu verwerkt tot briketten die het verbruik van houtskool terugdringen.
Tot vorig jaar wist het stadsbestuur van Bujumbura geen weg met al het afval dat de stedelingen elke dag produceren. Bergen vuilnis zorgden voor onhygiënische toestanden.
De ommezwaai kwam er toen de stad besloot de ophaling en verwerking van afval uit te besteden. De nieuwe Vereniging voor Ontwikkeling en Armoedebestrijding (ADLP) zag haar kans. De organisatie importeerde vanuit Rwanda een procédé waarbij huishoudelijk afval – vooral groenteresten en fruitschillen - wordt verwerkt in briketten die in kachels en kookvuurtjes kunnen worden gebruikt.
De eerste briketten kwamen in augustus vorig jaar op de markt. Volgens de ADLP kost koken op de nieuwe brandstof maar half zo veel als koken met de traditionele houtskool. De briketten vinden dan ook gretig aftrek. Zelfs de nationale politie, een grootverbruiker van hout en houtskool, gebruikt de briketten al.
”Een aanrader”, zegt Josée Ndayisenga, een huisvrouw uit Bujumbura. “Je kan ze makkelijk aansteken en ze doven niet vanzelf uit”, zegt ze.
Het initiatief zorgt ook voor arbeidsplaatsen. In de Burundese hoofdstad verdienen nu zowat 80 mensen hun brood met de ophaling, het transport en de verwerking van afval.
De ecologische winst is ook niet te versmaden. Koken en verwarmen doen de Burundezen bijna uitsluitend met hout en houtskool. Volgens Astère Bararwandika, de directeur van de Burundese bosadministratie, gaan in het kleine land elk jaar 2.160 hectaren bos voor de bijl om houtskool te produceren. Dat leidt tot sterke erosie in het heuvelachtige land.
Maar er is ook kritiek. “De ADLP heeft alleen het probleem verplaatst”, zegt Célestin Musavyi, de directeur van de stadsdienst SETEMU die over afvalophaling gaat. “Niet al het afval wordt verwerkt. Waar gaat de rest heen?”
De ADLP zegt dat ze binnenkort machines zal hebben om de restanten om te zetten in meststoffen voor gebruik in de landbouw. Intussen wordt het restafval gewoon opgeslagen.
President Pierre Nkurunziza lijkt er vertrouwen in te hebben. Bij een bezoek aan de organisatie in maart nam hij enkele kilo’s van de briketten mee om ze uit te testen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.