Kinderbeschermingswet komt niet van de grond

De langverwachte Kinderbeschermingswet in El Salvador komt niet van de grond door gebrek aan geld en politieke wil, zeggen activisten.

De implementatie van de wet die al in 2009 werd goedgekeurd, loopt continu vertraging op doordat het ontbreekt aan overheidsgeld en infrastructuur. Voor de implementatie is 305 miljoen euro nodig.

In april vorig jaar vroeg de Salvadoraanse president Mauricio Funes het Congres om uitstel tot 1 januari 2011, maar ook na die datum gebeurde er niets.

De wet is een verbetering van de oude wetgeving over kinderbescherming. De staat moet er in de nieuwe wet voor zorgen dat kinderen zo goed mogelijk beschermd worden en gebruik kunnen maken van universele mensenrechten, zoals recht op gezondheidszorg en onderwijs.

Ook beschermt de wet kinderen tegen alle vormen van slavernij, handel, dwangarbeid en inzet bij drugssmokkel.

Begrotingstekort

De trage vooruitgang is volgens kinderrechtenorganisaties te wijten aan een gebrek aan belangstelling voor de zaak bij president Funes en de minister van Financiën, Carlos Cáceres, die verantwoordelijk is voor de financiering.

“Er heerst gebrek aan politieke wil en daardoor wordt het benodigde geld niet vrijgemaakt” , zegt Georgina Villalta van het Kantoor van de Mensenrechten Ombudsman (PDDH).

De acute financiële problemen in het land leiden ertoe dat de implementatie van de wet, samen met die van andere wetten,  op de lange baan is geschoven.

El Salvador moet zich in bochten wringen om het begrotingstekort voor het einde van het jaar onder 3,5 procent van het bruto binnenlands product te brengen, een maatregel waarover vorig jaar maart overeenstemming werd bereikt met het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Het terugdringen van het begrotingstekort is voorwaarde van het IMF voor een lening van 558 miljoen euro. In 2009 bedroeg het begrotingstekort nog ongeveer 5 procent.

Groeiachterstand

Slechts 57 procent van de vier- tot zesjarigen in El Salvador gaat naar de kleuterschool. Een op vijf kinderen jonger dan vijf jaar vertoont tekenen van groeiachterstand, blijkt uit de studie ‘Niñez en El Salvador: Estado actual y perspectivas’ (Kinderen in El Salvador: Huidige status en Toekomstperspectieven).
 
Het onderzoek werd in 2009 gepubliceerd door het VN-Kinderfonds (Unicef), Save the Children en Plan International. De onderzoekers melden dat er in 2008 ruim 11.000 gevallen van fysiek en seksueel geweld werden gerapporteerd, 23,7 procent meer dan in 2006.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.