Kinderen krijgen les op het land

Nibon Soro en Kartenin Silué, twee kinderen die wonen in de regio Korhogo in het noorden van Ivoorkust, moeten eigenlijk op school zitten. Maar omdat ze uit een arm boerengezin komen, is hun hulp thuis te hard nodig.
Nibon en Kartenin zijn allebei nog geen tien jaar oud. Ze sturen de trekdieren die helpen bij het ploegen. “We willen graag naar school, maar onze vader zegt dat hij daar geen geld voor heeft. En anders is er ook niemand die hem kan helpen op het land”, zeggen ze.
Het noorden van Ivoorkust telt ongeveer 2.000 ‘kinderveehoeders’. Hun gemiddelde leeftijd is veertien jaar. Slechts 912 van deze kinderen leren lezen en schrijven, volgens Animation Rurale de Korhogo (ARK), een niet-gouvernementele organisatie. ARK probeert hier iets aan te doen door de kinderen op het land les te geven. “Tijdens de uren die ze over hebben, leren we ze lezen en schrijven. Het vee wordt dan verzameld op een stuk land met een afscheiding eromheen”, directeur Benoît Sinan Soro.
De kinderen krijgen les onder bomen of in een dorpshut. De onderwijzers hebben meestal niet meer dan middelbaar onderwijs gevolgd. Voor het lesproject kregen ze een onderwijstraining.
Kinderen die nog geen veertien jaar oud zijn, kunnen eventueel doorstromen naar het reguliere onderwijs. Oudere kinderen kunnen meedoen aan een landbouwonderwijsprogramma, dat hen leert de landbouwgrond beter te beheren.
Sinan Soro zegt dat veel ouders het belang van onderwijs voor hun kinderen inzien. Ze komen er zelf om vragen. “Maar er is nog steeds veel weerstand in gezinnen met maar één kind. De ouders vinden het dan moeilijk om hun kind naar school te laten gaan, omdat ze hun kind ook graag thuis willen laten meewerken.” 
Het nieuwe schooljaar voor de kinderen begint in januari, in de periode dat de oogst achter de rug is en er minder werk te doen is. De ouders hebben dan de inkomsten uit de verkoop van hun gewassen binnen, zodat ze lesboeken voor hun kinderen kunnen kopen.
Met steun van het Wereldvoedselprogramma (WFP) worden in het nieuwe schooljaar kantines geopend. De Voedsel- en Landbouworganisatie van VN (FAO) is van plan drinkwatervoorzieningen aan te leggen veevoer te leveren. Deze initiatieven zorgen ervoor dat de dieren in de buurt blijven, zodat de kinderen zich kunnen concentreren op hun studie of het bewerken van het land. Onderwijsadviseur Bakary Fofana hoopt dat het initiatief de komende jaren uitgebreid kan worden over de rest van het land.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.