Kinderen profiteren niet van economisch succes Aziatische groeilanden

Iets minder dan de helft van de kinderen in India, China en de rest van Zuid-Azië is ondervoed. Dat is niet in verhouding met het niveau van economische ontwikkeling.

Maakt de globalisering van China en India een verschil voor modale gezinnen in die landen? Weinig tot niets, als we het rapport ‘Growing Up in Asia’ van Plan International mogen geloven. Ondanks de sterke economische groei, beweert de ontwikkelingsorganisatie, blijft het aandeel ondervoede kinderen in Azië onrustbarend hoog, zelfs in Zuidoost-Azië. Dat is verrassend, want in de meeste landen is er absoluut geen tekort aan voedsel.

47 procent van de kinderen in Zuid-Azië is ondervoed, aldus het rapport. Dat is meer dan in Afrika, waar 31 procent van de kinderen onvoldoende of weinig gevarieerd voedsel krijgt. Zuidoost-Azië zit met 29 procent net onder het Afrikaanse gemiddelde.

Het eenzijdige dieet dat veel Aziatische kinderen voorgeschoteld krijgen, vertaalt zich in een hoge kindersterfte. Miljoenen kinderen in Azië halen hun vijfde verjaardag niet, meestal door een combinatie van ondervoeding, besmetting en verwonding, zegt het rapport.

Vrijwel nergens in de Aziatische regio zullen regeringen tegen 2015 een halvering van de extreme armoede kunnen bereiken. Die doelstelling werd bij de eeuwwende vooropgesteld in het kader van de zogenaamde millenniumdoelstellingen, die acht parameters minima bevatten om de strijd tegen de armoede te meten. Hetzelfde geldt voor het verminderen van het aantal sterfgevallen onder de leeftijd van vijf. De millenniumdoelstelling voor 2015 bedraagt 43 sterfgevallen per 1000 kinderen, maar momenteel sterven nog meer dan dubbel zoveel kinderen voor hun vijfde verjaardag.

Het rapport noemt corruptie, wanbeleid en een snelle verstedelijking als verklaring voor de slechte armoedecijfers. De gevolgen van de verstedelijking wegen zwaar door bij de armen. Het verhindert de ontwikkeling van het platteland, waar het gros van de armen nog steeds leeft. Plan International concludeert dat de baten van de economische groei vooral ten goede komen aan economische elites. (MM/ADR)



Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.