Kledingbedrijven tekenen tegen kinderarbeid in Oezbekistan

Meer dan zestig bekende bedrijven en kledingmerken in de Verenigde Staten en Europa hebben beloofd geen katoen te kopen waarvan ze weten dat die geoogst is door kinderen in Oezbekistan

Adidas, Burberry, H&M, Levi-Strauss & Co., Walt Disney en tientallen andere bedrijven zeggen dat ze hun belofte zullen houden tot de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) geverifieerd heeft dat er geen  kinderen meer worden ingezet bij de katoenoogst in Oezbekistan.

Steve Swerdlow, onderzoeker van mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW), zegt op basis van schattingen van activisten dat er jaarlijks 1,5 tot 2 miljoen kinderen gemobiliseerd worden tijdens de katoenoogst in Oezbekistan.

De oogst vindt plaats in de herfst, als in de meeste landen in de wereld de kinderen weer naar school gaan. In Oezbekistan moeten ze echter onder zware omstandigheden nog gedurende twee maanden katoen plukken.

Deze week zouden kinderen uit de zuidelijke provincie Surkhandarya naar de katoenvelden zijn gestuurd. Het gaat om kinderen tussen veertien en zestien jaar oud, soms jonger.

ILO-conventies

De bedrijven die meedoen, bezitten gezamenlijk een groot marktaandeel en geven daarmee een belangrijk signaal aan de regering van Oezbekistan, zegt Patricia Jurewicz, directeur van het Responsible Sourcing Network (RSN) dat de actie van de bedrijven coördineerde.

“Deze belofte is een eerste stap. De tweede stap is niet alleen in gesprek te gaan met de bedrijven die de kleding maken, maar ook met de spinners die het garen en het textiel maken, en de internationale katoenhandelaren die katoen verkopen aan de fabrieken.”

De regering van Oezbekistan ratificeerde in 2008 twee conventies van de ILO over kinderarbeid, maar volgens HRW heeft dat niet geleid tot verbetering van de situatie.

Waarnemers van de ILO mogen het land niet in om te controleren of de bepalingen over kinderarbeid geschonden worden. Ook mensenrechtenexperts van de Verenigde Naties worden geweigerd.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.