Klimaat gevaarlijker voor toerisme dan terreur

De klimaatverandering vormt een grotere bedreiging voor het toerisme dan het terrorisme. Tot dat besluit komen onderzoekers van de Britse Universiteit van Salford (Manchester).

Door terreuraanslagen, vooral die van 9/11 in de Verenigde Staten, heeft de toeristische industrie het laatste decennium stevige klappen gekregen. Toeristen laten bepaalde bestemmingen hardnekkig links liggen. Iets gelijkaardigs had zich voorgedaan in Noord-Ierland in de jaren zeventig, in Zuid-Afrika in de jaren tachtig, en in het voormalige Joegoslavië in de jaren negentig.

Berichten in de media, vooral in de sensatiepers, hebben de terreurdreiging telkens flink aangedikt, zeggen Tahir Rashid en Neil Robinson van de Salford Business School van de Universiteit van Salford: in werkelijkheid lopen toeristen niet zoveel gevaar als die media laten uitschijnen. Het is volgens hen vooral een toegenomen perceptie van gevaar.

“Het terrorisme vormt een bedreiging voor de wereld en de toeristische industrie, maar naar onze mening zijn de negatieve gevolgen aanzienlijk aangedikt door de media en door politici die de angst van de mensen bespelen”, zeggen ze.

De opgeklopte mediaverhalen over terreurgevaar leiden de aandacht af van een veel grotere dreiging voor het toerisme: de klimaatwijziging en andere zware milieuproblemen, aldus Rashid en Robinson. Men heeft bijvoorbeeld bijna 13.000 keer meer kans om door kanker te sterven dan door een terreuraanval. Bovendien doden aardbevingen, tsunami’s, orkanen en allerlei aan het milieu gerelateerde ziektes veel meer mensen dan welke terreurdaad ook.

De studie werd zopas gepubliceerd in het International Journal of Tourism Policy.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.