Klimaatneutraal op kamp

Vijfde editie Klimaatactiekamp in Brugge

Samen klimaatneutraal kamperen, actief nadenken over en actie voeren tegen klimaatverandering, dat is het doel van het Klimaatactiekamp van Climate Justice Action. Het kamp staat dit jaar in het teken van het thema transitie naar een duurzame samenleving.

  • MO* MO*
  • MO* MO*
  • MO* De zonnecel voorziet het Klimaatactiekamp van stroom. MO*
  • MO* Alle maaltijden zijn veganistisch en worden bereid met biologische groenten. MO*

De activisten en andere deelnemers van het Klimaatactiekamp zijn neergestreken in de Brugse deelgemeente Assebroek. Deze locatie is geen toeval: Assebroek ligt vlakbij ‘Klein Appelmoes’, een van de weinige groenzones in de dichtbevolkte deelgemeente. Het is een uniek natuurgebied, maar toch had de gemeente bouwplannen in een deel ervan. ‘Na lang actievoeren zijn die plannen waarschijnlijk van de baan, en daar zijn we blij mee. Dit bijzondere stukje natuur moet goed beschermd worden’, stelt activist en coördinator van het Klimaatactiekamp Andy Vermaut.

Het bijeenbrengen van klimaatactivisten om samen actie te voeren en na te denken over het klimaatprobleem is het belangrijkste doel van het kamp. Perscoördinator Veerle De Smaele: ‘Klimaatactiekamp is ontstaan ten tijde van de klimaattop in Kopenhagen. Op de VN klimaattoppen wordt altijd veel overlegd tussen wereldleiders, maar er worden maar weinig beleidsmaatregelen aangenomen om klimaatverandering tegen te gaan. Wij willen daartegen protesteren. Omdat verschillende activisten afzonderlijk van elkaar met klimaatverandering bezig zijn, leek het ons interessant om de krachten te bundelen en jaarlijks een week samen actie te voeren.’

Iedereen welkom

Het kamp is niet alleen voor activisten: iedereen die zich zorgen maakt over klimaatverandering kan er terecht voor een gezellige campingsfeer en info en debat over klimaatverandering. Het kamp is voor alle leeftijden: voor kinderen is er animatie voorzien, volwassenen kunnen een allerhande aan workshops rond klimaatthema’s volgen. Ook aan mensen met minder middelen is gedacht: ‘Een kamp organiseren is duur, maar we willen dat iedereen mee kan doen. Vandaar dat we geen vast bedrag vragen aan de deelnemers, maar een vrijwillige bijdrage’, zo stelt De Smaele.

De workshops hebben verschillende thema’s: van de link tussen sociale onrechtvaardigheid en klimaatverandering door Wiebe Eeckman tot een cursus in veganistisch koken van EVA. De Smaele: ‘Het is heel belangrijk dat mensen inzien dat ze zelf iets kunnen doen tegen klimaatverandering. Bijvoorbeeld het dieet aanpassen: voor de productie van vleeswaren is vijf keer meer energie nodig dan voor de productie van veganistische voedingswaren, en voor zuivelproducten twee keer meer. We willen mensen niet dwingen tot veganisme, maar we willen tonen dat er een alternatief is, dat trouwens ook heel lekker is.’

Klimaatneutraal

Klimaatneutraal op kamp, hoe gaat dat precies in zijn werk? Het klimaatactiekamp wil laten zien hoe je ervoor kunt zorgen dat je een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk achterlaat. Zo wordt In het Klimaatactiekamp zelf stroom opgewekt door middel van een grote zonnecollector.  Met water wordt zo zuinig mogelijk om gesprongen en de toiletten van het kamp zijn composttoiletten. Alle kampmaaltijden zijn naast veganistisch ook biologisch en het afval wordt zoveel mogelijk gerecycleerd.

Tot nu toe vond het Klimaatactiekamp ieder jaar plaats op een bedreigde locatie. Waar zal het kamp volgend jaar plaatsvinden? Veerle De Smaele vermoedt dat het wel eens in de provincie Limburg zou kunnen zijn: ‘We horen steeds meer over potentiele schaliegasboringen in Limburg.’ Schaliegas is een vorm van aardgas. Om het te winnen moeten water en chemicaliën onder hoge druk in de grond gespoten worden, wat grondwaterverontreiniging en grondverschuiving kan veroorzaken. ‘Maar het organiseren van een kamp kost veel tijd en we zijn afhankelijk van vrijwilligers. Met een beetje geluk zijn er ook volgend jaar weer genoeg mensen die er hun schouders willen onder zetten’, zo hoopt De Smaele.

Het Klimaatactiekamp loopt nog tot en met 31 juli. Geïnteresseerd? Neem een kijkje op de website van Klimaatactiekamp.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.