Klimaatverandering treft vooral kinderen

Door de klimaatverandering ligt het aantal natuurrampen momenteel drie tot vier maal hoger dan dertig jaar geleden. Tijdens het volgende decennium zullen daardoor jaarlijks 175 miljoen kinderen getroffen worden, zo meldt het nieuwe rapport van de Amerikaanse organisatie Save the Children.
‘De consensus over de klimaatverandering is duidelijk,’ stelt het rapport In the Face of Disaster. ‘Ze zal zowel de frequentie als de intensiteit van natuurrampen verhogen. Mensen in de armste landen zullen de tol betalen en vooral kinderen krijgen het zwaar te verduren. Toch hebben zij niet de hand gehad in de rampen.’
Save the Children beveelt regeringen, internationale organisaties en hulpverleners aan meer preventief op te treden en niet alleen achteraf de noden te lenigen. De Verenigde Naties (VN) schatten immers dat voor elke dollar die geïnvesteerd wordt in risicomanagement, zeven dollar aan verlies voorkomen kan worden. Ontwikkelingsprogramma’s moeten dan ook aandacht besteden aan het indijken van de risico’s die rampen met zich mee kunnen brengen, aldus het rapport.
Een indrukwekkend voorbeeld moet aantonen dat preventieve actie en risicomanagement loont. In Bangladesh redde de snelle evacuatie bij de doortocht van cycloon Sidr veel mensenlevens. Er werden 4000 doden geteld, in vergelijking met 140.000 bij een gelijkaardige cycloon in 1991.

Malaria en ondervoeding


De impact van natuurrampen op kinderen zal volgens het rapport dramatische proporties aannemen. Malaria - jaarlijks verantwoordelijk voor de dood van ongeveer 800.000 kinderen onder de vijf jaar - zal nog meer doden maken. Ook het aantal kinderen dat sterft aan ondervoeding - momenteel al zo’n 3,5 miljoen – zal nog toenemen. Als chronische ondervoeding niet doodt, kan het onomkeerbare gevolgen hebben voor de mentale en fysieke ontwikkeling van een kind. Kinderen die tijdens een ramp hun ouders verliezen worden extra kwetsbaar voor uitbuiting. Tegen 2020 zullen door de klimaatverandering 75 tot 250 miljoen mensen in Afrika geconfronteerd worden met watertekorten. De klimaatverandering kan bovendien de verwezenlijking van alle Millenniumdoelstellingen in het gedrang brengen.
Volgens Save the Children kunnen verschillende projecten de impact van natuurrampen verkleinen, zoals de aanplanting van bomen langs de kustlijn, het informeren van mensen over evacuatieroutes, early warning systems en het uitrusten van gebouwen met materialen die bestand zijn tegen natuurrampen. Deze projecten belangen iedereen aan: van de bevolking, over lokale en nationale overheden, tot internationale organisaties.
Klik hier voor het rapport In the Face of Disaster van Save the Children

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.