Kloof tussen Arabische wereld en Amerikanen almaar dieper

Het lijkt nooit meer goed te komen tussen de VS en de Arabische wereld. De Amerikaanse buitenlandpolitiek maar ook de culturele en politieke waarden waar de VS voor staan, roepen almaar meer afkeer en haat op in het Midden-Oosten en Noord-Afrika, leert een nieuwe opiniepeiling. Intussen stijgt Iran in de gunst.
Het enquêtebureau Zogby International en het Arab American Institute (AAI) ondervroegen 3.500 toevallig uitgekozen volwassenen uit Egypte, Jordanië, Marokko, Saudi-Arabië en Libanon. Negen op de tien Jordaanse respondenten zeiden negatief te staan tegenover de VS, tegenover amper 32 procent begin 2005. In Marokko is de meerderheid van VS-tegenstanders bijna even groot, ook een duidelijke stijging tegenover vorig jaar. Frappant, want de vorstenhuizen van Jordanië en Marokko zijn trouwe bondgenoten van de VS.

Ook driekwart van de Egyptenaren, zes op tien van de Saudi’s en bijna de helft van de Libanezen zeggen dat ze het voorbije jaar nog slechter zijn gaan denken over Amerika. In Egypte sprak 83 procent van de respondenten zich uit tegen de VS, in Saudi-Arabië 82 procent. Ook die landen worden tot de Amerikaanse bondgenoten in het Midden-Oosten gerekend.

Het verder afbrokkelende imago van de VS heeft in de eerste plaats te maken met het Amerikaanse Midden-Oostenbeleid, concluderen de onderzoekers. Vooral de aanpak van de crisis in Irak en het Palestijnse conflict zorgt voor veel ergernis.

Verontrustend voor de Amerikanen is dat uitgerekend Iran profiteert van de slechte beurt die de VS maken. “Naarmate de cijfers voor de VS dalen, stijgen die van Iran”, zegt James Zogby, de voorzitter van het AAI en een consultant van Zogby International. “Dat is de realiteit, en we werken de trend in de hand.”

Veel Arabische leiders zien de toenemende invloed van Iran met lede ogen aan, weet Zogby, “maar het publiek in de Arabische wereld heeft een andere kijk op de zaak.” De meeste respondenten maken zich niet al te veel zorgen over het Iraanse nucleaire programma. En meer dan zeven op tien mensen uit Saudi-Arabië, Jordanië en Marokko zeggen dat de Amerikaanse pogingen om het Iraanse atoomprogramma stil te leggen, bijdragen tot hun negatieve kijk op de VS.

In de vijf onderzochte landen hebben opvallend veel respondenten de indruk dat het bergaf gaat. In Jordanië en Egypte zeggen bijna zes op de tien mensen dat ze er slechter aan toe zijn dan vier jaar geleden. Dat is bijna vier keer meer dan in 2005.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.