Koerdische burgemeesters in Turkije met afzetting bedreigd

Koerdische burgemeesters uit Turkije die meertalig werken in de uitoefening van hun ambt en multiculturaliteit promoten, krijgen steeds meer problemen met de Turkse overheid. De burgemeesters van de 56 gemeentes die door de “Koerdische” Partij voor een Democratische Samenleving (DTP) bestuurd worden, worden met afzetting bedreigd.
Abdullah Demirbas, de burgemeester van het district Sûr die gisteren een bezoek bracht aan het Europees Parlement in Brussel, beleeft moeilijke tijden. Omdat de gemeenteraad van Sûr op 6 oktober 2006 een voorstel goedkeurde om te voorzien in een meertalige gemeentelijke dienstverlening, vroeg het Turkse ministerie van Binnenlandse Zaken aan de Raad van State om Demirbas uit zijn functie te ontheffen en de gemeenteraad van Sûr te ontbinden.

Meertalige dienstverlening


De beslissing om de dienstverlening meertalig te maken, kwam er op basis van een onderzoek dat de gemeente Sûr had laten uitvoeren naar de noden en levensomstandigheden van zijn inwoners. ‘Hieruit bleek dat 72 procent van de inwoners in het dagelijks leven Koerdisch spreekt, 24 procent Turks, 1 procent Arabisch en 3 procent Armeens of Syrisch’, zei Demirbas. ‘Daarom besloten we de dienstverlening niet enkel in het Turks, de officiële taal, maar in zes talen (Turks, Koerdisch, Arabisch, Armeens, Syrisch en Engels) te voorzien, want het is belangrijk dat de mensen alles goed begrijpen. Voor ons is elke taal gelijk en een rijkdom’, voegde hij toe.
Demirbas wordt ook nog vervolgd omdat hij een huwelijk in het Turks én Koerdisch heeft afgesloten en omdat hij een brochure over Sûr in zes verschillende talen heeft laten drukken. Maar hij is vastbesloten om door te gaan met zijn actie, ook al wordt hij afgezet. ‘Wat het resultaat van het onderzoek ook zal zijn, ik ga door met mijn inspanningen voor multiculturaliteit en meertaligheid. Mensen mogen niet gediscrimineerd worden omdat ze een verschillende taal, religie of cultuur hebben.’

Terroristische organisatie


De Turkse regering heeft de leden van de DTP al meermaals beschuldigd van ‘steun aan de terroristische organisatie PKK (Koerdische Arbeiderspartij)’. Zo is er in april tegen 53 Koerdische burgemeesters tot vijftien jaar gevangenisstraf geëist, omdat ze de Deense premier, Anders Fogh Rasmussen, hadden gevraagd een in Turkije verboden Koerdische televisiezender, Roj-TV, niet uit de lucht te halen. Daardoor zouden de burgemeesters de PKK gesteund hebben. Volgens de burgemeesters wordt het recht van de vrijheid van meningsuiting door de aanklacht geschonden.
Eerder werd Demirbas door de Turkse regering ook beschuldigd van ‘het maken van propaganda om de doelstellingen van de terroristische organisatie PKK te promoten’ omdat hij op het Europees Sociaal Forum in januari 2006 sprak over multiculturaliteit. Hij werd op 19 september 2006 vrijgesproken.

Parlementsverkiezingen


Dit jaar worden er in Turkije parlementsverkiezingen gehouden. De DTP hoopt op vertegenwoordiging in het parlement, maar de hoge kiesdrempel blijft een serieuze hinderpaal, zodat pro-Koerdische partijen momenteel enkel op lokaal vlak vertegenwoordigd zijn. ‘De kiesdrempel van 10 procent is ondemocratisch en het bemoeilijkt onze verkiezingsstrijd’, zei de vice-voorzitter van de DTP, Bayram Altun, gisteren in het Europees Parlement. ‘Omdat er veel tegenstand zal zijn voor onze kandidaten, overwegen we om met onafhankelijke kandidaten naar de verkiezingen te trekken.’
Demirbas en Altun riepen de Europese politici op Turkije onder druk te zetten om eerbied op te brengen voor de vrije meningsuiting en de democratie. ‘Als de Turkse regering geen positieve stappen onderneemt ten aanzien van pro-Koerdische partijen en het recht op democratie met de voeten treedt, vrees ik dat er onder de burgers grote opstanden met veel geweld zullen ontstaan’, besloot Altun.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.