Koerdische les in Turkse staatsscholen

Tayyip Erdogan, de Turkse premier, laat de Koerdische taal als keuzevak toe op staatsscholen in het hele land. Erdogan sprak over een ‘historische stap’. De Koerdische oppositie stelt dat deze maatregel niet voldoende is.

  • Andy Mettler Tayyip Erdogan, eerste minister Turkije Andy Mettler

Turkse staatsscholen mogen de Koerdische taal als keuzevak aanbieden aan kinderen vanaf 12 jaar. Het keuzevak wordt enkel onderricht als er voldoende belangstelling voor is. Voorheen was Koerdisch taalgebruik verboden op scholen, omdat dit tot een etnische verdeeldheid zou leiden.

De aankondiging is de meest recente hervorming door de Turkse overheid om het conflict met de Koerdische minderheid te temperen. Bij gebrek aan bevoegde leraren zullen voorlopig onbevoegde docenten de lessen geven.

Gultan Kisanak, van de Koerdische Arbeiders Partij (PKK), stelt dat deze maatregelen niet ver genoeg gaan en dat het toelaten van Koerdische lessen als keuzevak ‘bijdraagt aan de onderdrukking’. De partij blijft streven voor meer autonomie en volwaardige Koerdische taalvakken.

‘Het gaat om het onderrichten van een taal van 20 miljoen mensen. Dit enkel aanbieden als keuzevak is een strategische zet van de regering en is onaanvaardbaar’, aldus Derwich Ferho, voorzitter van het Koerdisch Instituut in Brussel.

Onderdrukking

Gedurende dertig jaar is er sprake van conflicten tussen de Turkse regering en de Koerdische partij. De Koerdische rebellen wonen voornamelijk in het zuidoosten van Turkije en strijden voor autonomie en culturele rechten. De Europese Unie spoort de Turkse overheid aan maatregelen te nemen die racisme in het land bestrijden.

‘De regering deed al eerder strategische uitspraken, maar in realiteit verandert er bitter weinig. We wachten de praktische uitwerking van deze maatregel behoedzaam af’, zegt Baharak Bashar van het Koerdisch Instituut in Brussel.

Sinds 2002 is het geven van Koerdische lessen in Turkije toegestaan op privéscholen. ‘Het zuidoosten van het land kampt met armoede en werkloosheid. Door de hoge kostprijs werd dit geen groot succes’, aldus Bashar. ‘Ook de maatregel van de overheid om een Koerdische televisiezender toe te laten, leek weinig te betekenen. De zender wordt gecontroleerd door de staat’.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.