Koffiecrisis veroorzaakt schaarste in koffieproducerend land

’s Ochtends een kop koffie zit er niet meer in voor veel Venezolanen. De schappen in de supermarkten zijn leeg. Sinds de oogst van 2001-2002, is de koffieproductie in Venezuela drastisch gedaald, van 46 miljoen kilo naar ruim 30 miljoen kilo jaarlijks. Koffieboeren verwaarlozen of verlaten hun plantages, nu de opbrengsten van de ouder wordende struiken verminderen en er geen geld is voor nieuwe investeringen.

De bond van kleine koffieboeren, PACCAS, zegt dat ongeveer 70.000 van de totale 172.000 hectare aan koffieplantages geheel of gedeeltelijk verlaten is. Een soortgelijke trend is zichtbaar in andere Centraal-Amerikaanse landen, waar de laatste paar jaar 600.000 banen verloren gingen als gevolg van lage koffieprijzen. Wereldwijd heeft de crisis in de koffie-industrie ongeveer 25 miljoen boeren getroffen.

Een deel van de koffieboeren in Venezuela werkt met contracten waarin een vaste prijs is vastgelegd. Maar zij klagen dat ze de afgelopen zes jaar structureel te weinig betaald hebben gekregen ten opzichte van de prijs op de wereldmarkt.

Om de koffiesector weer op poten te krijgen, is volgens Vicente Pérez van PACCAS in Oost-Venezuela, bijna een verdubbeling van de consumentenprijs nodig. Die zou van de huidige 2,34 dollar (1,93 euro) per kilo moeten stijgen naar 4,16 dollar (3,44 euro). Het zal daarvan afhangen of 50.000 families die afhankelijk zijn van de koffieproductie, financieel zullen overleven.

De meeste dagarbeiders verdienen op koffieplantages in Venezuela omgerekend 107 euro per maand. Daarnaast zijn er veel families die koffie verbouwen op minder dan vijf hectare grond. Niet alleen de koffieboeren hebben het zwaar, ook de kleine en middelgrote koffiebranders. De grote branders betalen prijzen die de kleine branders zich niet kunnen veroorloven. Meer dan vijftig kleine en middelgrote koffiebranders zijn al failliet, met als gevolg dat 15.000 mensen de afgelopen twee jaar op straat kwamen te staan.

De grote branders zeggen dat de oogst dit jaar gewoon slecht is en zij helemaal niet in staat zijn om markt te monopoliseren. Om aan de binnenlandse vraag tegemoet te komen, overwegen de kleine en middelgrote branders nu koffie te importeren.

Wat ook bijdraagt aan de koffieschaarste, is dat een klein deel van de Venezolaanse koffieproductie vorig jaar verplaatst is naar Colombia, waar de prijzen hoger zijn.

De Venezolanen kunnen inmiddels al weken nauwelijks aan koffie komen, of moeten daarvoor diverse winkels af waar vaak alleen nog de duurdere varianten voor de liefhebbers te koop zijn. (JS/ADR)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.