Koning bouwt paleizen, ontwikkelingshulp voedt bevolking

Terwijl een kwart tot een derde van zijn onderdanen afhankelijk is van voedselhulp en veertig procent besmet met hiv, bouwt koning Mswati de derde van Swaziland negen paleizen voor zijn vrouwen. De mensenrechtensituatie in zijn land is bedenkelijk en meerpartijpolitiek verboden. Toch trekken donorlanden en het Wereldvoedselprogramma van de VN zich voorlopig niet terug, en kan het land ook nog altijd profiteren van het AGOA-handelsakkoord.

Grote twijfels over het beleid, had speciaal gezant van de Verenigde Naties voor hiv/aids in Afrika Stephen Lewis tijdens zijn recent bezoek aan Swaziland. Hij sprak zelfs van “een pandemie die aan armageddon doet denken”. Terwijl twee derde van de bevolking in armoede leeft en het land het hoogste aantal volwassen met hiv telt (40 procent) en daardoor een schrijnend tekort aan broodwinners, bestelt de koning paleizen en dure auto’s. Voor de aankoop van een privé-jet kon het parlement nog net een stokje steken. Daarbij komt nog dat meerpartijpolitiek verboden is en de vorige koning in 1973 de grondwet afschafte. Sindsdien regeert de koning per decreet, hoewel er wel besprekingen zijn over een nieuwe grondwet..

“Het leidt geen twijfel dat de ongunstige rapporten over het land Swaziland moeilijker te verkopen maken, maar de wereld zal een bevolking in nood niet teleurstellen”, zei een vertegenwoordiger van de Wereldvoedselorganisatie. Net als de VN-organisatie en de Lutheraanse Kerk blijven ook donorlanden voorlopig op post: Japan helpt bij de aanleg van een wegennet in het noorden van Swaziland en Italië kende een lening toe om een van de belangrijkste spoorlijnen te herstellen. Het land kreeg nog geen verwijt over het gebrek aan democratie.

Swaziland blijft tot nader order ook profiteren van de African Growth and Opportunity Act (AGOA), een handelsakkoord dat leden preferentiële markttoegang geeft tot de Verenigde Staten. Mede daardoor blijft China een sleutelrol spelen bij investeringen in Swaziland: bijna alle nieuwe kledingfabrieken hebben Taiwanese eigenaars, die mede gebruikmaken van AGOA. In principe moeten landen die beroep willen doen op AGOA democratische voorwaarden vervullen, en met de regelmaat van de klok gaat het gerucht dat de VS op het punt staan om Swaziland uit het akkoord te gooien. Maar diplomatenbronnen geven aan dat het voorlopig zo’n vaart nog niet loopt, zolang er nog dialoog is tussen Washington en Lozitha Palace.

Ook Zuid-Afrika lijkt voorlopig niet van plan op te treden tegen buur Swaziland. Het zou daarvoor nochtans goed geplaatst zijn, omdat 60 procent van de export van Swaziland naar Zuid-Afrika gaat, en omgekeerd Zuid-Afrika 80 procent levert van de geïmporteerde goederen en diensten.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.