Kraambedschaarste in Japan kent dodelijke afloop

Maya Sasaki (32) verwacht binnenkort haar tweede kindje, maar kijkt angstvallig uit naar de bevalling. Sasaki woont in Takanohara, een kleine stad in het departement Nara, dat momenteel in het oog van een schandaal staat.
Vorig jaar stierf een 32-jarige zwangere vrouw in Nara omdat ze geen medische zorg had gekregen. De vrouw had complicaties gekregen tijdens de zwangerschap maar werd door 18 ziekenhuizen wandelen gestuurd. Reden: een gebrek aan personeel en bedjes voor pasgeborenen.
De zaak heeft het vertrouwen bij de publieke opinie in de goede medische zorg van Japan danig aan het wankelen gebracht. Mensenrechtenactivisten vrezen dat de verloskunde geen prioriteit meer is voor de regering van Japan, waar het geboortecijfer laag ligt.
“Er is veel druk om het nationale geboortecijfer weer omhoog te krikken. Maar de autoriteiten weigeren de nodige steun te geven om de kinderen veilig op de wereld te brengen”, zegt dr. Yoshiki Idou. Hij begon vier jaar geleden een aparte kraamafdeling in zijn ziekenhuis.
Volgens dr. Idou is die steun meer dan ooit nodig, omdat steeds meer vrouwen op latere leeftijd aan kinderen beginnen. Dat vergroot de gezondheidsrisico’s en complicaties bij zwangerschap.
Het schandaal in Nara heeft aangetoond dat de verloskunde in Japan in een diepe crisis is verzeild geraakt. Volgens statistieken daalde alleen al in 2005 het aantal ziekenhuizen met een kraamafdeling van 1.009 naar 914. Dat is een daling met tien procent.
Andere cijfers tonen aan dat slechts veertig procent van de universitaire ziekenhuizen in Japan een of twee voltijdse verloskundigen in dienst heeft. Onderzoek door de Japanse vereniging van verloskundigen en gynaecologen wijst op een tekort van 6.700 vroedvrouwen.
Het personeelstekort blijft niet zonder gevolgen voor de kwaliteit van de gezondheidszorg, zo blijkt. In 2005 lieten 62 vrouwen het leven bij de bevalling van hun kind. In 2004 waren er dat nog de helft minder.
Artsen in Japan wijzen niet alleen op het personeelstekort, maar ook op de omstandigheden waarin gynaecologen en kinderartsen moeten werken. Vier op de tien gynaecologen stopt met werken wanneer ze een gezin beginnen, omdat ze werk en gezin niet meer kunnen combineren.
Experts vragen dat de overheid het beroep van verloskundige openstelt voor buitenlanders, zoals dat in andere landen wel het geval is. Japan blijft dat voorlopig weigeren.
Premier Shinzo Abe beloofde vorige maand in het parlement wel om een “vrouwenartsenbank” op te richten. Die moet steun verlenen aan vrouwelijke verloskundigen en gynaecologen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.