Kredietcrisis doet depressies toenemen bij Amerikanen

Bijna de helft van de Amerikanen die hun huis kwijtspeelden in de kredietcrisis, vertoont symptomen van depressie. Een derde lijdt zelfs aan een ernstige depressie. Dat blijkt uit een onderzoek van de Pennsylvania School of Medicine, dat zopas in het American Journal of Public Health is verschenen.
De depressiepercentages zijn “uitzonderlijk hoog”, zegt Craig E. Pollack, hoofdauteur van de studie. Hij vindt ze vooral zorgwekkend omdat vroeger onderzoek bij mensen onder de armoedegrens slechts bij 12 procent een grote depressie heeft vastgesteld.

De studie onderzocht 250 huiseigenaars die in de procedure van gedwongen verkoop (foreclosure) terechtkwamen doordat ze hun hypotheek niet langer konden aflossen.

“De gedwongenverkoopcrisis is ook een gezondheidscrisis”, zegt Pollack. “We moeten meer doen opdat mensen die hun huis verliezen niet ook hun gezondheid verliezen.”

“Wanneer mensen een huis kopen, kopen ze een stuk van de American Dream”, zegt co-auteur Julia Lynch. “Een huis verliezen kan vooral vernietigend zijn omdat dit het verlies van deze droom betekent. Wanneer dit gebeurt, dan moeten we ons niet alleen zorgen maken over de gezondheid van de huiseigenaar maar ook over die van de andere familieleden en de gemeenschap waarin ze leven.”

Volgens de auteurs toont hun onderzoek slechts de top van de ijsberg want in andere Amerikaanse steden is het aantal gedwongenverkoopprocedures hoger en steeg ook de werkloosheid sneller dan in Philadelphia.

Maaltijden overslaan



De studie legde nog andere problemen bloot. Zes op tien onderzochte personen hadden al maaltijden overgeslagen of uitgesteld omdat ze het eten niet konden betalen. Bijna de helft van de respondenten kon de medicijnen niet kopen die de geneesheer had voorgeschreven.

In bijna een op tien van de gevallen was juist een medisch probleem in de familie de belangrijkste oorzaak van de gedwongen verkoop van het huis. Meer dan een kwart van de respondenten had ook medische facturen niet betaald.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.