Kunstenaar wil Argentijnse president van sokkel duwen

Een enorme sculptuur die een inheemse vrouw voorstelt, moet in het hart van de Argentijnse hoofdstad de plaats innemen van het standbeeld van Julio Argentino Roca, de militair die 130 geleden duizenden Argentijnse indianen uitroeide. Dat is de droom van kunstenaar Andrés Zerneri, wiens beeld van Ernesto Che Guevara vorig jaar massale belangstelling kende.
Voor zijn Monument voor de Inheemse Vrouw riep Zerneri de Argentijnen op hun oude bronzen sleutels in te leveren. Hij gaat die smelten om er het beeld mee te maken. Vorig jaar deed hij iets gelijkaardigs voor het standbeeld van de Argentijns-Cubaanse guerrillero Che Guevara; toen brachten meer dan 14.000 mensen hun oude sleutels en andere objecten binnen, goed voor drie ton brons.
Zijn nieuwe Monument voor de Inheemse Vrouw, dat zonder overheidssteun wordt uitgevoerd, wil hij graag laten verrijzen in het centrum van Buenos Aires, op 150 meter van het beroemde Plaza de Mayo, waar zich het Casa Rosada, de regeringszetel, bevindt. De sculptuur moet er bij voorkeur de plaats innemen van het monumentale standbeeld van Julio Argentino Roca. Die was president van Argentinië van 1880 tot 1886 en van 1898 tot 1904. Voordien, als minister van Oorlog, had hij de militaire campagnes aangevoerd in Patagonië, waarbij hij een genocide aanrichtte onder de plaatselijke Tehuelche- en Mapuche-indianen.

Gratis onderwijs


Historici trekken Roca’s rol in de genocide niet in twijfel maar sommige wijzen er wel op dat Roca zijn tijd ook vooruit was door gratis en verplicht lager onderwijs in te voeren en kerk en staat van elkaar te scheiden.
Het standbeeld van Zerneri moet er eind 2010 staan, wanneer Argentinië de festiviteiten voor zijn tweehonderdste verjaardag inzet. De kunstenaar is ervan overtuigd dat de overheid het project steeds minder zal kunnen negeren naarmate meer mensen het project steunen door hun sleutels te brengen. Het wordt “een geschenk van de bevolking”, zegt hij. “En als we er niet in slagen onze sculptuur op dezelfde plaats te zetten, dan zijn we er op zijn minst in geslaagd de discussie op gang te brengen en opnieuw onze geschiedenis te bekijken.”
Zerneri’s standbeeld van Che Guevera werd vorig jaar onthuld in de oostelijke stad Rosario, waar de verzetsstrijder geboren werd. Bij de onthulling waren volgens de plaatselijke pers 60.000 mensen aanwezig.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.