Kustmetropolen riskeren nattigheid

Zo’n 643 miljoen mensen, een tiende van de wereldbevolking, leven in laaggelegen kustgebieden en dreigen door de opwarming van de aarde meer last te krijgen van stormen en overstromingen. Dat staat in een Brits-Amerikaans rapport dat in april verschijnt.
Onderzoekers van het Center for International Earth Sciences Information Network van Columbia University in New York en het Londonse International Institute for Environment and Develoment gingen aan de slag met geografische gegevens en data uit volkstellingen. Het resultaat zijn kaarten die laten zien welke steden het kwetsbaarst zijn voor een stijging van de zeespiegel en krachtigere stromen als gevolg van klimaatverandering.
De studie concentreert zich op gebieden die niet hoger dan tien meter boven de zeespiegel liggen. Hoewel die laaggelegen kustzone slechts 2 procent van de landoppervlakte uitmaakt, herbergt ze 10 procent van de wereldbevolking en 13 procent van de stedelijke bevolking. De tien landen met de meeste mensen in dit kwetsbare gebied zijn, in dalende orde: China, India, Bangladesh, Vietnam, Indonesië, Japan, Egypte, de Verenigde Staten, Thailand en de Filipijnen.
Enkele van de grootste probleemgevallen zijn Aziatische groeisteden als Dhaka, Sjanghai en Mumbai. “Kuststeden groeien gemiddeld 20 procent sneller dan andere steden en hebben een bevolkingsdichtheid die 10 tot 15 procent hoger ligt”, zegt Sharad Shankardass van VN-Habitat, het agentschap van de Verenigde Naties dat zich met menselijke nederzettingen bezighoudt.
De klimaatdreiging is niet enkel een Aziatisch probleem - driekwart van de kwetsbare bevolking woont in Azië - maar ook een armoedefenomeen. Elf van de vijftien kustmetropolen liggen in landen met een laag of gemiddeld inkomen. In landen met een laag inkomen woont gemiddeld 22 procent van de stedelingen in een risicogebied, tegenover slechts 11 procent in de rijke landen. Nederland, met meer dan 70 procent van zijn bevolking in de risicozone, vormt hierop een uitzondering.
De studie gaat uit van een zeespiegelstijging van 22 tot 34 centimeter tussen 1990 en 2080. Wanneer de ijskappen van Groenland en de polen versneld afsmelten kan de stijging wat hoger uitvallen, maar ze blijft zeker ver verwijderd van de tien meter die de wetenschappers gebruiken om de laaggelegen kustzone te definiëren.
Sommige steden zijn intussen begonnen met initiatieven om hun uitstoot van broeikasgassen te verminderen, bijvoorbeeld door te investeren in openbaar vervoer, recyclage en zuiniger energiegebruik. “We zijn echter nog maar in de beginfase van de ontwikkeling van een realistische strategie die we kunnen toepassen in steden die gevaar lopen door klimaatverandering”, zegt Shankardass van UN-Habitat.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.