Kwart Zuid-Afrikaanse mannen heeft al verkracht

Eén op vier Zuid-Afrikaanse mannen geeft toe al minstens één keer iemand verkracht te hebben. Dat blijkt uit onderzoek van de South Africa Medical Research Council (MRC).
De studie, “Understanding Men’s Health and Use of Violence: Interface of Rape and HIV in South Africa”, vond plaats in de provincies Eastern Cape en KwaZulu-Natal bij 1.738 gezinnen van verschillende etnische afkomst en sociale klasse. De helft van de ondervraagde mannen was jonger dan 25, 70 procent was onder de 30.
Van de ondervraagde mannen gaf 27,6 procent toe ze al eens verkracht hadden. Net geen kwart daarvan had dat al bij twee of drie vrouwen gedaan, 8,4 procent bij vier of vijf vrouwen, 15 procent verkrachtte nog meer slachtoffers.
Veel mannen waren nog erg jong toen ze voor het eerst verkrachtten. Een kwart van de mannen was jonger dan veertien toen ze voor het eerst toesloegen, bijna de helft tussen vijftien en negentien.
Verkrachting is een immens probleem in Zuid-Afrika, met naar schatting 500.000 gevallen per jaar. Er heerst een grote straffeloosheid: van alle mannen die beschuldigd worden van verkrachting, wordt slechts 1 op 25 veroordeeld.

Aids


Uit het onderzoek blijkt ook dat er een verband is met een ander groot probleem waar Zuid-Afrika mee kampt, hiv/aids. Van de 48 miljoen Zuid-Afrikanen zijn er 5,5 miljoen besmet met de ziekte. Mannen die toegaven al verkracht te hebben, bleken ook aanzienlijk meer betrokken bij andere vormen van riskant seksueel gedrag, zoals onbeschermde seks met meerdere partners of prostituees.
Verkrachters spraken ook meer over afwezigheid van de ouders bij de opvoeding, kindertrauma’s, en pesterijen en gaven blijk van “diepgewortelde ideeën over Zuid-Afrikaanse mannelijkheid”, stelt het rapport.
Volgens de MRC moet de overheid werk maken van sensibilisering om die ideeën uit de wereld te helpen. Daarnaast moet er een goede opvang komen voor slachtoffers met psychologische, maar ook medische begeleiding om de kans op besmetting te verminderen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.